3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Kuruyan çeşmeler yeniden aktı

Tüm yurtta etkisini sürdüren kar, Mardin'de yıllardan beri kuruyan çeşmelerin tekrar akmasını sağladı.

Tarihi yapısıyla uzun yıllar Mardinli vatandaşların su ihtiyacını gideren tarihi çeşmelerin son yıllarda yeterli yağışın olmaması nedeniyle kuruduğunu ifade eden Şar Mahallesi sakinlerinden Abdülkerim Ulus, kentte son 1 hafta içinde etkili olan kar yağışıyla çeşmelerin akmaya başladığını söyledi.

Son 5-6 günde yağan kar ve yağmurun, uzun yıllar suya hasret kalan toprağın su ihtiyacını giderdiğini belirten Ulus, "Mardin, bu şekildeki bir kar bereketini zaten uzun yıllar bekliyordu. Kurak yıllardan dolayı bir çeşme kurumuştu, ama son kar bereketiyle bütün çeşmelerimiz yine patladı.

Allah'a şükürler olsun ki, bizi yine susuz bırakmadı. Tekke Medresesi'ne ait ikinci çeşmenin suyu, uzun yıllar aradan sonra ilk defa bu yıl akmaya başladı" dedi.

12 bin yıllık tarihi Mardin'de, eskiden insanların sarnıçlar yardımıyla tarihi çeşmelerden su ihtiyaçlarını karşıladığını dile getiren Mardin Turizm ve Kültür Derneği yöneticisi Mehmet Fidan ise, şehir merkezinde yaklaşık 50 çeşmenin bulunduğunu, son kar ve yağmur sularıyla aktif hale gelen 5 tanesiyle birlikte toplam 30 çeşmenin aktif durumda olduğunu söyledi.

Mehmet Fidan, geriye kalan 20'ye yakın çeşmenin ise zamanında kuruduğunu ve sahip çıkılmadığı için toprakla örtülerek üstüne evlerin inşa edildiğini anlattı. Fidan, sit alanındaki Ayncevz, Ayn Tokmak, Sıncar, Cabi, Saray, Yakudiye ve Cevheriye çeşmelerinden ise, tarih boyunca suların hiçbir zaman kurumadığını kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2006 Pazartesi 15:41:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?