3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Tarihi binalar ilgisizlik kurbanı

Mardin'deki tarihi ve kutsal mekanlar çürümeye terk edildi.

12 bin yıllık tarihiyle Hititler'den Sümerler'e, Artuklular'dan Osmanlılar'a kadar birçok medeniyete beşiklik eden Mardin'de tarihi binalar, ilgisizlik veya yanlış çalışmalar nedeniyle harabeye döndü.

Sahip olduğu kültürel değerleri ve günümüze kadar dimdik ayakta duran tarihi binalarıyla açık hava müzesi görünümüyle dünyada Venedik ve Kudüs ile birlikte sayılı 3 sit kentten biri olan kentte son yıllarda tarihi binalara olan ilgisizlik, vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisine yol açtı.

800 yıllık Zinciriye Medresesi'nde restorasyon çalışmalarına daha önceden onay verilmesine rağmen, çatı izolasyon çalışmalarının kar yağışından sonraya ertelenmesine tepki gösteren Mimarlar Odası Mardin Şube Başkanı Yılmaz Altındağ, Mardin'deki birçok tarihi binanın izolasyon, onarım ve bakım yapılmadığı için veya restorasyonunun ehil olmayan kişilerce yapılması nedeniyle harabe olmakla karşı karşıya kaldığını savundu.

Artuklu döneminde 1385 yılında yaptırılan, girişi ve duvarlarındaki taş işlemelerle ün salan Zinciriye Medresesi'ni, izolasyonun zamanında yapılmaması nedeniyle su bastığını ve içerisinin küflendiğini söyleyen Altındağ, "Medresede Sultan İsa Türbesi ve birçok eski kitabeler mevcuttur. Kitabelerin çoğu bakımsızlıktan dolayı dökülmeye başladı.

Zamanında rasathane olarak kullanılan medrese, zamanında yapılmayan restorasyondan dolayı sular altında kalıyor. Mihrapta ve duvarlarında kullanılan taşlara ışık vurunca renk cümbüşüne dönüşüyor ama su sızıntısından dolayı içerisi hep küflenmiş durumda" dedi.

Mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleriyle 'zamanın durduğu' izlenimi veren Güneydoğu'nun şiirsel kentlerinden olan Mardin'de, tarihi binaların yok olmakla karşı karşıya olduğunu belirten Kasım Dündar ismindeki vatandaş, Zinciriye Medresesi restorasyonunun ehil olmayan insanlar tarafından ve zamanında yapılmadığını öne sürdü.

Bütün bir yaz ve sonbahar ayları geçtikten sonra ve tarihi bina kar yağışıyla sular altında kaldıktan sonra izolasyonunun yapıldığını söyleyen Dündar, "Bu şekildeki çalışmaların hiçbir faydası yok. Bu çalışmaları denetleyen yetkilileri görevlilerini yapmaya çağırıyoruz.

İzolasyon çalışmaları yağışlar bastırmadan önce yapılacaktı ki hem binalar son yağışlarla su sızdırmayacaktı hem de izolasyonu sağlam olacaktı. Bina sular altında kaldıktan ve küflendikten sonra yapılan izolasyon ne işe yarayacak?" şeklinde tepki gösterdi.

.
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2006 Pazartesi 17:00:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?