3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Turistlerden hoşgörü çağrısı

Mardin'i ziyaret eden yerli turistler, Danimarka'da başlayan ve bütün dünyaya yayılan karikatür krizi için gittikleri kiliselerde Hristiyan dinine mensup Süryanilerden Avrupa ülkelerini uyarmalarını istiyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte 12 bin yıllık tarihi ve mimari yapısıyla açık hava müzesi görünüme bürünen Mardin'de bulunan Kırklar Kilisesi'ni ziyaret eden yerli turistlere, Kilise Başpapazı Gabriel Akyüz, hakaret ve saldırının hiçbir zaman özgürlüğün ifadesi olamayacağını söyledi. Kilise Başpapazı Akyüz, ziyaretçilere kilisenin tarihi hakkında bilgi verdikten sonra soruları cevaplandırırken, kendisine en çok Danimarka'da yayınlanan çirkin karikatürlerle ilgili soruların sorulduğunu ifade ederek, bu olayı bütün İslam alemi gibi Süryaniler olarak kendilerinin de kınadığını dile getirdi. İslam dünyasında büyük rahatsızlıklara neden olan karikatür krizinin diyalog, saygı, iyi niyet ve anlayış ile çözülmesi çağrısında bulunan Akyüz, "Basın özgürlüğü, inançlara saygılı olmayı gerektiriyor. İslami değerleri ve inancı rencide edecek şekilde Avrupa'nın bir kısım medyasında yer alan karikatürleri, demokrasi ve ifade özgürlüğüyle bağdaştırmak mümkün değil. Bu karikatür yayınından dolayı doruğa çıkan hassasiyetleri şahsım ve cemaatim adına paylaşıyor, İslami değerlere karşı yapılan bu saygısızlığı ve sorumsuzluğu tasvip etmiyoruz" dedi.

Müslümanlarla birlikte karikatür olayına yaptıkları basın açıklamasıyla tepkilerini gösterdiklerini hatırlatan Gabriel Akyüz, "Süryani cemaati ve Hristiyan alemi olarak, kardeşini üzmemek ve rencide etmemek için 'ahmak' kelimesinin bile kullanılmasına izin vermeyen bir dinin mensupları olarak, kesinlikle bu çirkin olaya tepkilerimizi her platformda gösteriyoruz. Bizim dünya barışına ihtiyacımız var. Bu tür olayların yaşanması üzüntü vericidir. Hiç kimseye yarar sağlamaz" şeklinde konuştu.

Kırıkkale'den Mardin'in tarihi ve kültürel mekanlarını ziyarete gelen Ekmel Çöngür, Mardin'de büyük bir hoşgörü, barış ve kardeşlik içinde birbirinden farklı din, dil ve ırklara mensup insanların yaşamasından etkilendiğini belirterek, kilise papazından Süryaniler olarak Avrupa'da yaşayan Hıristiyanlara içinde yaşadıkları ortamı anlatmalarını ve kendilerini uyarmalarını istedi.

.
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2006 Perşembe 13:29:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?