1
Haziran
2024
Cumartesi
SİYASET

Eri'den çarpıcı açıklamalar

AKP Mardin Milletvekili Nihat Eri, 91.0’da yayın yapan Star FM’nin canlı yayın konuğu oldu. Gündeme ilişkin soruları cevaplayan Eri, canlı yayına bağlanan vatandaşların da sorularını yanıtladı.

Star FM Yayın Yönetmeni Abdulhakim Yıldız ve Dj’ler Habib Gözen ile Gencebay Şahin’in canlı yayın konuğu olan Eri, Mardin bölgesinde yapılan ve yapılması düşünülen çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Midyatlıların büyük ilgi gösterdiği programda Eri, "Mardin üniversitede neden geç kaldı?" şeklindeki bir soruya şu cevabı verdi: “Geçmişte birçok yer üniversite sahibi olurken Mardin’de üniversite kurulması için hiçbir çaba gösterilmedi. Ankara’da Vali Koçaklar ve diğer yerel yönetimdeki arkadaşlarla birlikte yeni YÖK başkanı Erdoğan Teziç’le biraya geldik ve bir toplantı yaptık. Mardin’i yerinde görmesi için onu davet ettik kendisi de kabul etti ve Mardin’e geldi. Buraları gördü ve Mardin’in üniversiteye hak ettiğini ve çok geç kalındığını söyledi.”

Eri, "Teziç’i karşılamadaki protesto" ile ilgili olarak da "Midyat canlı ve hareketli bir yer. Yapılan protestoyu demokratik bir davranış olarak algıladık. Demokrasinin olduğu ülkelerde bu tür protestolar normaldir. Yapılan protesto yüksekokulun açılması için herhangi bir olumsuzluk yaratmadı. Bilakis Midyat’ın gücünü ve potansiyelini gösterdi. Bunun da iyi olduğunu düşünüyorum” dedi.

Midyat'ın ne zaman yüksekokula kavuşacağına ilişkin bir soruya da Eri, şu cevabı verdi: “Midyat ve Mardin AK Parti iktidarı sayesinde yüksekokul ve fakültelere kavuşacak. Yüksekokulun ünümüzdeki yıl Midyat’ta eğitime açılması için elimizden geleni yapacağız ve üniversite tercih kitaplarına da Midyat’ta açılacak olan yüksekokulu da ilave edeceğiz. Önümüzdeki yıldan itibaren öğrenciler gelip Midyat’ta da okuyacaklar. Yüksekokul açmak kolay için karar alınır ve açılır ama buraya gelen öğrenci için bir takım çalışmalar yapmak lazım. Öğrenci buraya geldiği zaman sosyal tesisler ve buna benzer yerlerin sıkıntısını çekmemesi için bu tür yerleri inşa etmek lazım. Yani Midyat kapasite olarak yüksekokul olarak hazır ama fiziki olarak şimdi hazır değil bunları da elbirliğiyle aşacağız.”

Eri, "YÖK Başkanı Teziç'le nasıl bir karara vardınız?" sorusu üzerine de, "Vali Koçaklar, YÖK Başkanı Teziç, Kaymakam Yılmaz, ve Belediye Başkanı Nasıroğlu açılacak yüksekokulun Dicle’ye bağlı olmasını istiyorlar ama yüksekokul ve fakülte açma ve yaşatma derneği başkan üyeleriyle küçük bir ihtilaf var. Bazıları Van diyor bazıları Dicle. Bunda karar kılarsak hiçbir sorun kalmıyor.

Bir yere üniversite açmak yasayla oluyor ama yüksekokul açmak için Bakanlar Kurulu'nun kararı tek yetiyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’le görüştüm. Bizim ciddiyetimizi gördükleri takdirde Bakanlar Kurulu kararı alacaklarını, ancak son kararı YÖK’ün vereceğini hatırlatması üzerine YÖK Başkanı Teziç’le de görüştük. Bakanlar Kurulu'nun karar alınması durumunda kendilerinin de yardımcı olacağını söyledi."

Nihat Eri, "Ilısu barajının yapımına ne zaman başlanacağı" yönündeki bir soruyu da şu şekilde yanıtladı: "Ilısu barajı çalışmaları devam ediyor, ihaleler yapıldı. Bakanlıkla ihaleyi alan firma arasında küçük bir prüz var. Bunun da aşılması halinde en kısa zamanda şantiyeler kurulacak ve çalışmalara başlanacak. Son Bakanlar Kurulu toplantısında da bu konu gündeme geldi. Buraya yapılacak yatırımın iptal edildiği ve başka yere kaydırıldığı şeklinde çıkan haberler gerçeği yansıtmıyor. Firmayla, Enerji Bakanlığı arasındaki 0,25’lik bir para anlaşmazlığı var. Bu da 500 milyon dolara tekabül ediyor. Bu aşıldığı zaman anında çalışmalar start alacak. Bölge halkı büyük bir sabırsızlıkla çalışmaların başlamasını bekliyor. Beş ilimiz bu barajdan faydalanacak. Bölgede işsizlik bitecek buralar refaha kavuşacak."

Dargeçit-Midyat arasındaki karayolu ve Midyat-Gercüş-Batman güzergâhındaki yolun çalışmasına da önümüzdeki yıl başlanacağını bildiren Eri, elektrik hatlarındaki şikayetler konusunda da şunları söyledi: "Elektrik nakil hatları çok eski bu yüzden sorunlar yaşanıyor. Elektrik hatlarının ihalesi yapıldı, proje çalışmaları devam ediyor. Elektrik hatlarını bir kısmını yer altına indireceğiz ve mevcut santralin yerini değiştireceğiz ve elektrik nakil hatları yenileyeceğiz. Şenköy Beldesi ve Savur’a bağlı bazı beldelerde bu çalışmalar yapılacağız."

AEri, hastanenin yetersizliği konuşundaki şikayetler için de, "Midyat’a acilen 150 yataklı bir devlet hastanesi lazım. Mardin’de bu sıkıntıyı çekiyordu ama yeni yapılan hastaneyle rahat bir nefes aldı. Midyat gelişen ve büyüyen bir ilçe eski hastaneye ilaveler de yapıldı ama yine de yetersiz kalıyor.

Midyat içinde 150 yataklı bir hastane talebi için Sağlık Bakanımız Recep Akdağ’la görüştüm ve yapılması muhtemelen düşünülen hastanenin Yıldız Projesi kapsamında olacağını söylediğini belirtti. Bu proje sayesinde 150 yataklı açılacak hastanenin ileride 200 yatağa çıkarılabileceğini söyledi. Hastane çalışmamızda büyük bir hızla devam ediyor" diye konuştu.

Midyat’ta uzman doktor açığına da değinen Nihat Eri, "Mardin’de doktor açığı var ve bunu kapatamadık. Buraya gelen doktorlar ya istifa ediyor veya askerliği bahane ederek buralardan gidiyor. Bu sıkıntıyı gidermek için zorunlu hizmet yasasını geri getirdik. Yasayla pratisyen ve uzman doktorlar mecburen buralara atanmak zorunda kalacak. Genelkurmay Başkanlığıyla da görüştük. Mecburi hizmetini tamamlamayan askerlerin askere alınmaması için artık buraya atanan doktorun gitmek için hiçbir bahanesi kalmayacak" dedi.

Eri, "Anadolu lisesinin binası yok bir çalışmanız var mı?" şeklindeki bir soruya da şu cevabı verdi: "Anadolu lisesini geçici olarak açtık ve iki yıldır öğrenciler eğitim görüyor. Binayı bekleseydik okulun açılması gecikebilirdi. Milli Eğitim Bakanıyla görüştüm eğitime yüzde 100 destek yapmak isteyen veya okul yaptırmak isteyen iş adamlarının Midyat’a yönlendirilmesi konusunda kendisiyle mutabakata vardık. Okulu yatırım programı alsak çok gecikecek ama bizler onu diğer şekilde değerlendirme taraftarıyız."

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2005 Pazartesi 12:09:37
Güncelleme :8 Kasım 2005 Salı 01:42:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali IP: 81.215.100.xxx Tarih : 12.11.2005 23:52:38
TBMM DE MARDİN MİLETVEKİLİ ANCAK KONUŞMALARINDA YAPTIKLARI VE İLERDE YAPACAKLARI PROJELERİ HEP MİDYAT ANCAK İLİMİZİN 10 İLÇESİ VAR ANCAK SAYIN VEKİLİMİZ MİDYAT DIŞINDA DİĞER İLÇELERİ UNUTTUMU?HIZLA GÖÇ ALAN VE ÖZELİKLE EĞİTİM KONUSUNDA İLİMİZİN EN SANCILI İLÇESİ OLAN NUSAYBİNİ NEDEN TELAFUZ ETMİYOR.İLÇELERDEN ALDIKLARI OY ORANINA GÖRE Mİ HİZMETLERİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORLAR.UNUTMAYIN 2007 SEÇİM VAR