16
Haziran
2024
Pazar
SİYASET

Önemli toplantıların ilki yapıldı

Ak Parti Mardin Milletvekili Nihat Eri’nin Mardin’i ve Midyat’a kongreler şehri yapacağız açıklamasının ardın Tosyov’un Kırsal Kalkınmada KOBİ’lerin rolü konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.

Matiat Turistik Otelinde gerçekleştirilen Toplantıya Ak Parti Mardin Milletvekili Nihat Eri, Mardin Valisi M. Temel Koçaklar, Midyat Kaymakamı Mustafa Yılmaz, Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, Tosyöv Başkanı Hilmi Develi, Yönetim Kurulu Üyesi Bedrettin Karaboğa, Şekerbank A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Bahri Uğraş, Kosgeb Başkanı Erkan Gürkan hazır bulundular.

KOBİ’lerin ve girişimciliğin kırsal kalkınmada yerel katkılarının değerlendirildiği toplantının birinci oturumunda katılımcıların konuşmaları yapıldı. İkinci oturum da ise Tosyöv Başkanı Hilmi Develi başkanlık ettiği Panel’de Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kudbettin Arzu, Şanlıurfa Kosgeb Merkez Müdürü Mustafa Bilgel, Nida İnşaat Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Tahincioğlu, Gap Bölge İdaresi Başkanı Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı ile Odtü Teknokent Genel Müdürü Uğur Yüksel birer konuşma yaptılar.


Ak Parti Milletvekili Nihat Eri, tarımın geliştirmesi gerektiğine değinerek artık tarımda teknoloji sayesinde daha çok verim alınması gerekiyor. Tarım işiyle uğraşan büyük bir oranda vatandaşımız var. Avrupa birliği süreci içerisinde bu yüksek rakamın çok aşağılara çekilmesi lazım, ileride tarımdan başka mesleklere istihdam söz konusu olacak bugünden bu gelişmeye hazır olmamız gerekiyor. Turizm potansiyelini elinde bulunduran şehirlerimizin istihdam yaparak bu geliştirmeleri gerekiyor çünkü bu sektör günden güne gelişiyor” dedi.

Mardin Valisi M. Temel Koçaklar, “bilgi paylaşımı münasebetiyle kırsal kesimdeki kobi sorunlarının böyle tartışılmasını anlamlı buluyorum. Tüm dünya ekonomisi dikkate alındığında işletmelerinin yüzde 95’ini oluşturan kobi’lerin yüzde 66’sının ve toplam üretimin yüzde 55’ini Türkiye’de ise sanayi kesiminde 200 bin dolayındaki kobi’nin toplam istihdamın yüzde 56’sının sağladığını görmekteyiz. Tarımsal ürenler Mardin’in yatırımcılara sunduğu en önemli alanlardan bir tanesidir. Mardin’in doğu kesiminde sulama yapıldığı takdirde yılda beş ürün alınabilin ve benzerine ender rastlanabilen iklim koşulları ile verimli topraklara sahiptir. Bölgemizde yatırım yapacak işletmelere devlet tarafından gümrük vergisi, konut fonu, kdv istisnası, yatırım indirimi, gelir vergisi, stopaj istisnası, bedelsiz arsa tahsisatı, fon payı kredi kullanımı, eğlence desteği, enerji desteği vergisel destekler yanında diğer desteklerin verileceği sağlanacağını açıkladı.

Hilmi Develi Tosyöv Başkanı, “Midyat’ın 12 bin yıllık bir geçmişi var. Farklı din, dil ve ırklarda olmasına rağmen ortak bir kültürü yaratmaları konusunda dünyaya örnek bir yerleşim alanı oluşturulmuş. Dünyadaki hoşgörüyü, insani değerlerin ve ortak kültürün beşiği konumunda bu şirin ilçenin turizm’den hak ettiği payı mutlaka alması lazım her geçen gün gelişiyor Midyat ve Mardin’in çok geçmeden turizm’de bir patlamanın yaşanacağını düşünüyoruz. Özellikle komşu ülkelerle olan Ticari ilişkilerde ilerleme yapıldığı zaman hem kobi’lerin yerleşmesi ve el sanatlarının geliştirilmesiyle Midyat için çok önemli gelişmeler. Midyat’ı çok önemsiyoruz. Mardinli yöneticiler ve sivil toplum kuruluşları bunun bilincinde bizde buna destek vererek layık olan yere taşıyacağız.

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2005 Cuma 15:58:46
Güncelleme :23 Ağustos 2005 Salı 11:28:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?