7
Mayıs
2024
Salı
BİLİM TEKNOLOJİ

Urfalı mucit destek istiyor

Şanlıurfalı mucit İbrahim Halil Boz, güneş enerjisiyle çalışan cep telefonu icat etti. Güneş enerjisinden 7 volt elektrik elde eden Urfalı mucit, cep telefonu ve duvar saatlerini çalıştırıyor. 

Şanlıurfa'da, 45 derece sıcaklara soğutmalı ve mayını önceden haber veren ayakkabı icat eden İbrahim Halil Boz'un, en son icadı güneş enerjisiyle çalışan cep telefonu ve duvar saati oldu. 

Bilimsel araştırmalara meraklı olduğunu söyleyen İbrahim Halil Boz, elektrik olmayan kırsal alanlarda cep telefonunun ürettiği elektrik ile cep telefonlarının çalıştığını söyledi. Türkiye'de bugünün şartlarında normal cep telefon bataryalarının 7 gün dayandığını belirten Urfalı İbrahim Halil Boz, "Bugünün şartlarında üretilen bataryalar bir hafta sürüyor. Benim icat ettiğim bataryanın özelliği güneş enerjisi ile kendi kendini şarj ediyor. Bataryanın üzerinde 1'den 5'e kadar panel var. Her bir tanesi 1,5 volt elektrik üretiyor. 5 panel toplam 7 volt elektrik üretebiliyor. Bu panelden gelen elektrik bataryada depolanıyor. Bu depolamayı güneş ve ışık sağlıyor. Güneş ve ışık olduğu sürece batarya çalışır durumdadır. Yaptığım icat bilirkişi tarafından onaylanmıştır. Bu işin patenti bana aittir. Bana destek olunması halinde seri üretime geçebilirim" dedi. 

5 adet panelle güneş enerjisi elde eden Urfalı mucit, işyerinde duvar saatini ve cep telefonu çalıştırdı. Güneş enerjisiyle ürettiği bataryayı telefondan deneyen Urfalı mucit, aradığı bir yakınana icadını anlattı. 

Ürettiği bataryayı Şanlıurfa 1. Noter Necati Gökkan'da onaylatarak patentini alan Boz, bataryanın teknik özelliklerinin, bataryanın performansına göre ulaşması güneş ışığıyla mümkün olduğunu, bataryanın şarj edilmesi telefonun konumuna bağlı olduğunu, ömrünün 1 yıl olduğunu, şarj standının ise ışığa ve güneşe bağlı olduğunu belirtti.
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2006 Pazar 10:44:14
Güncelleme :6 Ağustos 2006 Pazar 11:43:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?