6
Mayıs
2024
Pazertesi
ŞANLIURFA

Kazancı Bedih Yoluk


Kazancı Bedih YOLUK   (1929- ) 

Müzisyen, udi, gazelhan. Şanlıurfa’nın Hakim Dede mahallesinde dünyaya geldi. Ailenin tek oğlu. 3-4 yaşlarında baba mesleği çulhacılık (dokuma) mesleğine başladı. Aynı yıllarda babasının arkadaşları ile birlikte gezdiği sıra gecelerine birlikte gitmeye başladı.

Yine o yıllarda Balıklıgöl-Dergah bölgesinde Mecbebeher denilen, Balıklıgölün suyunun aktığı su yatağı yanındaki bir kahvehanede cümbüş çalan Necim Şıh Amcayı (Attar Necim’in oğlu Şıh Müslüm Görgün) dinlemeye gider ve cümbüş çalmaya merak sarar. Babasından kendisine cümbüş almasını ister ve aldırır. O tarihten itibaren cümbüş çalmasını öğrenir. Şanlıurfa’nın ünlü sanatçılarından "Tenekeci Mahmut" olarak bilinen Mahmut Güzelgöz’ün müzik gurubuna katılır.

Gurup içinde cümbüş çalmaya başlar ve çalıştığı işinden dolayı da "Kazancı Bedih" ismiyle anılmaya başlanır. Sıra Gecelerinde okuduğu gazelleriyle herkesin gönlünde taht kurdu. 70’inde şöhreti yakaladı ve 1989 yılında hacca gidip geldikten sonra azda olsa müzik aleminden elini-ayağını çeken Kazancı Bedih, bayrağı oğlu Naci Yoluk’a devretti.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar