6
Mayıs
2024
Pazertesi
ŞANLIURFA

Kurra Muhammed Hazıf


Kurra Muhammed Hazıf   (1896 - 1972) 

Urfa’nın son zamanlarda yetiştirdiği en büyük hafızdır denilebilir. Kendisi "Kurra Muhammed Hafız" diye meşhur olmuştur. Bediüzzaman Kabristanı’nda olan mezarının baş dikmesinde şunlar yazılmıştır : 

"Fatiha
Haza kabr el-merhum el-mağfur
el-Hac Muhammed Hafız bin İsmail
Rahmetullahi aleyhima
12 receb el-ferd
Fi sene 1392
29.8.1972" 

Kurra Muhammed Hafız, hicri 1392 miladi 1972 senesinde vefat etmiştir. Devrinin hem büyük alimlerinden hem de Kur’an-ı Kerim’i kıraat-ı seb’a üzerine, yani yedi kıraat üzerine okuyan ve birçok hafız yetiştiren büyük bir hafızdır. 

Kurra Hacı Muhammed Hafız 1312 rumi, 1896 miladi tarihinde Urfa’da doğdu. Babası Hacı İsmail Efendi’dir. Eski soyadları Sofizade, yeni soyadları da Akkafa’dır. Aslen Şamlı’dır. Cubur aşiretindendir. Ana ve baba tarafından seyyiddir. Babası ve annesi 1879 senelerinde Şanlıurfa’ya gelmişlerdir. Kurra Muhammed Hafız Urfa’da doğdu. Dört oğlu ve kızı dünyaya geldi. Kurra Hacı Muhammed Hafız 29 Ağustos 1972 senesinde vefat etti. 

Kurra Hacı Muhammed Hafız, kurralık icazetini hocası Çiftçioğlu Muhammed Hafız’dan aldı. Kendi de icazet vermeye izinli idi. 

İlimde Müftü Hasan Efendi’den, Buluntu Hacı Abdurrahman Efendi’den, Kürt Ali Efendi’nin oğlu Hacı Abdurrahman Efendi’den ders aldı. Kendisi Nakşibendi tarikatına mensuptur. Şeyhi Kerküklü Şeyh Abdurrahman (K. S.) Efendi’dir. Evlatları da aynı tarikata mensuptur. 

Kurra Muhammed Hafız, Şeyh Zeliha Köyü’nde medfun Kerküklü Saadeddin Hoca’dan da Farsça dersleri almıştır. Kurra Muhammed Hafız’ın Farsçası çok kuvvetli olup, Mesnevi, Gülistan ve Bostan kitaplarını okur ve bu kitaplardan ders verirdi.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar