6
Mayıs
2024
Pazertesi
ŞANLIURFA

Nihat Kürkçüoğlu


Nihat KÜRKÇÜOĞLU   (1946- ) 

Ressam. Şanlıurfa’da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Şanlıurfa’da tamamladı. 1967- 1976 yılları arasında ilkokul öğretmeni olarak hizmet verdikten sonra 1976 yılında Şanlıurfa Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’ne fotoğrafçı olarak geçti. 1982 yılında Şanlıurfa Valisi Erdoğan Cebeci’nin himayesinde kendisine Vilayet Binasında kurulan atölyede Urfa tabloları yapmağa başladı. Vali Alparslan Karacan, T. Ziyaeddin Akbulut zamanında da çalışmaların devam ettirdi. 

Şanlıurfa’nın tarihi mimari değerlerini, sokaklarını, el sanatlarını, çarşılarını ve insan tiplerini kısacası Şanlıurfa kültürünü klasik bir üslûpla çalıştığı tablolarına yansıtan ve bu değerleri tablolarında yaşattı. 1997 yılında emekliye ayrıldı ve bu tarihten itibaren kendi atölyesinde çalışmaya başladı. 20 yıla yakın süredir aralıksız çalışarak ürettiği 200 adetin üzerinde yağlıboya tabloyu Şanlıurfa’ya kazandırmış ve bunlardan bir kısmını Şanlıurfa Valiliği’ne armağan etmiştir. 

Şanlıurfa, Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Diyarbakır’da çeşitli defalar kişisel sergiler açtı ve karma sergilere katıldı. Sergilerinde sanat çevrelerinde olumlu eleştiriler almıştır. Tanınmış ressamlarımızdan Şefik Bursalı, Kürkçüoğlu’nun 15 Haziran 1987 tarihinde açılan Ankara sergisini gezerken görüşlerini "Bu tablolar beni şaşırttı. Kendimi dünya müzelerinde hissediyorum" cümleleriyle dile getirmiştir. Nihat Kürkçüoğlu’ndan Akademiden hangi dönem mezun olduğunu soran, O’nun lise mezunu, çekirdekten yetişme bir ressam olduğunu öğrenen Şefik Bursalı’nın şaşkınlığı büsbütün artmıştır. 

İki tablosu Kültür Bakanlığı Koleksiyonu’na alınan Nihat Kürkçüoğlu’nun bir çok tablosu, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel olmak üzere çeşitli kademelerdeki Devlet büyüklerine Şanlıurfa Valiliği’nce armağan edilmiştir. Ayrıca sanatçının bir çok koleksiyonerde tabloları bulunmaktadır. 

Nihat Kürkçüoğlu, 1987 yılında Şanlıurfa Belediyesi’nin "Şair Nabi Sanat Ödülü"ne, 1991 yılında Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı’nın (ŞURKAV) "Kültür ve Sanat Ödülü"ne layık görülmüştür.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar