6
Mayıs
2024
Pazertesi
ŞANLIURFA

Said Tekin Hoca


(1921 - 1990)
 

Devrimizin büyük alimlerinden olan Said Tekin Hoca, Mardin vilayetinin Ömerli kazasının Taşgedik (eski adı Kalsannur) köyünde 1921 senesinde doğdu. Babasının adı Yusuf, annesinin adı Meryem’dir.

Yedi yaşında Kur’an-ı Kerim’i babasından öğrendi. Civar köylerde Şeyh Mahmut ve Şeyh Kır’dan şafii ilmihalini öğrendiği zaman sekiz yaşında idi. Henüz dokuz yaşında iken Arapça ve dini bilgileri tahsil için Suriye’nin Amuda kasabasında okudu. 

O sırada Suriye Fransızların işgalinde bulunuyordu. Küçük Said Tekin yabancı bir devlette yaşamaya daha fazla dayanamadı ve az zaman sonra evine döndü.
Said Hoca, bir ara okumaya karar verdi. Askere gitti. İkinci cihan harbi sırasına rastlayan askerliği dört sene yaptıktan sonra 1946 yılında terhis oldu. Aynı sene din tahsiline tekrar başladı. 

Ders alarak ilim tahsil ettiği hocaları Zübeyr Bozan, Halil Gönenç, Şeyh Abdurrezzak ve Şeyh Muhammed Er Hoca Efendilerdir. Bunların içinde Halil Gönenç 1967 - 1973 seneleri arasında Urfa müftülüğü görevinde bulunmuştur. 

Said Tekin Hoca icazetnamesini Halil Gönenç’in başkanlığında ilmi selahiyetli bir he’yetten aldı. İcazetname töreni Kızıltepe’nin Kilyebin Köyü’nde yapıldı. Said Hoca o tarihten itibaren ders vermekle meşgul oldu. 

1966 yılının Mart ayında Kur’an-ı Kerim kursu öğretmenliğine tayin olundu. Az zaman sonra Urfa’ya nakledildi. Urfa’da Hayrullah Camii, Hekimdede Camii ve Narıncı Camiinde imamlık görevinde bulundu. 1982 yılının Mart ayında emekliye ayrıldı. Altı çocuğu oldu. Said Tekin Hoca, Hz. Ömer’in soyundan gelmektedir. 

Said Tekin Hoca 1990 senesi 14 Nisan, Hicri 18 Ramazan 1410 gecesi, her günkü gibi Kur’an-ı Kerim okumasını bitirip yatağına girdikten sonra vefat etti. Harran Kapı Mezarlığı’na defnedildi. Rahmetli, Ramazan ayı içerisinde her gün bir hatim yapardı.
Said Hoca, ilim deryası, ağırbaşlı, halim, selim bir zattı. Kendisini yemeğe davet edenlerin davetlerini mecbur olmadıkça kabul etmezdi.
 
Bundan mümkün olduğu kadar kaçınırdı. Kendisine sorulan soruları en ince noktalarına kadar düşünür ve öyle cevap verirdi. Muhakeme ve mukayese kabiliyeti çok kuvvetli idi.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar