6
Mayıs
2024
Pazertesi
ŞANLIURFA

Şeyh Halifeoğlu


Şeyh Halifeoğlu

Hacı Abdülhamid Efendinin babasının adı Şeyh Halifedir. Aynı zamanda şeyhtir ve Nakşibendi tarikatının Halidi kolundandır. Hacı Abdülhamid Hoca aslen Bingöllüdür. 1930 senelerinde Urfaya gelmiştir. Önceleri Istahurla ve Millisaray köylerinde oturdu. Sonra Şanlıurfaya geldi. 

Hacı Abdülhamid Hoca 1892 senesinde Bingölde doğdu. Orada "Fenari" kitabına kadar tahsil etti. Urfaya geldikten sonra Buluntu Hacı Abdurrahman Efendiden ders alarak icazet almıştır. Daha sonraları Cizreye gitti, orada Şeyh Seyda Said Efendiden hem ilim icazeti hem de Nakşibendi halifeliği aldı. Böylece hem ilim ve hem de tasavvufta söz sahibi oldu.
 
Hacı Abdülhamid Hocanın bir oğlu ve bir kızı oldu. Her ikisi de kendinden çok önce vefat ettiler. Hacı Abdülhamid Efendi de 3 Aralık 1973 senesinde ölmüştür.

Abdülhamid efendi birçok öğrenci yetiştirdi. Bunlardan yalnız Hacı Abdullah Hoca ve Mahyeddin Alagöz icazet almışlardır. Diğer öğrencileri ise tahsillerinin sonlarına doğru icazet almadan müftü, vaiz olarak görev almışlardır. Şeyh Halifeoğlu'nun hayatını icazetli öğrencilerinden Mahyeddin Alagöz tarafından nakledildiği kaynaklarda belirtilmiştir.

Hacı Abdülhamid Hoca hakkında Bediüzzaman Said Nursi (K.S.) şöyle demiştir : 

(Dünyada en çok sevdiğim iki alim vardır. Bunlardan ikisinin de adı Abdülhamiddir.Biri Bingöllü diğeri de Urfalıdır.) Urfalı olan Hacı Abdulhamit Efendidir. 

  

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar