19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Gençken 150 fincan içermiş

Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi Eski Kale Muhtarı Mehmet Vural, dededen kalma 150 yıllık havanda öğüttüğü ve kömür ateşinde kaynattığı mırradan günde 50 fincan içiyor.

Mehmet Vural'ın meşhur kahvesini içmek için ise yurdun dört bir yanından misafirler geliyor.
Eski Kale Köyü Muhtarı Mehmet Vural, köy odasının bir bölümünü mırra takımlarına ayırdı. Dededen kalan 150 yıllık havanıyla kendine özel kahveleri döverek mırra yapan muhtar Vural, bölgeye özel olan mırrayı çok sevdiğini söyledi.

Halk arasında içilen kahvenin, toplumların yaşayış biçimine göre değiştiğini belirten Vural, Viranşehir ve çevresinde tarihsel yönü eskilere dayanan kahvenin, mırra geleneği bulunduğunu söyledi.

Yörenin saygın ve varlıklı ailelerine miras olarak kalan mırra geleneğinin, konaklardan ve büyük çadırlardan bugüne kadar geldiğini kaydeden Vural, "Bugün ise genellikle düğün yemeklerinden sonra veya vefat eden kişinin başsağlığı ziyaretinde mırra ikram edilir. Mırra geleneğine göre, misafir gelince, sohbet edilirken, kalkarken ikram edilir. Aynı zamanda buna halk arasında kovma da denir" dedi.

Mırra geleneğine göre fincanın yere inmediğine dikkat çeken Vural, "Fincan, yanlışlıkla yere bırakılırsa karşılığında bir şeyler talep edilir. Biz babalarımızdan ve dedelerimizden böyle gördük. Dedelerimizden bana miras kalan mırra takımını halen kullanmaktayım. Daha önceleri günde 150 fincan mırra içerdim, şimdi yaşım ilerlediği için 50 fincan içiyorum. Bu bizim artık vazgeçilmez bir geleneğimiz haline gelmiştir" diye konuştu.

Meşhur kahvesini içmek için yurdun dört bir yanından ve Avrupa'dan misafirlerin geldiğini dile getiren Vural, "Ben kahvelerimi kendi ellerimle hazırlıyorum. Kahveyi, dedelerimden kalan 150 yıllık havanda dövüyor, ardından 15 saat kömür ateşi közünde kaynatıyorum. İyice acı olduktan sonra hem kendim içiyorum hem de gelen konuklarıma ikram ediyorum. Benim kahvem bölgede meşhur olduğu için şifa niyetine de mırramı içmeye geliyorlar. Özellikle şeker ve tansiyon hastalığı için benim kahvem birebirdir. Kahvemin gerçekten 40 yıl hatırı var" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2006 Çarşamba 12:42:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ahmet GÜNER IP: 212.175.112.xxx Tarih : 13.07.2006 10:08:23
Merhaba Sayın Site Yöneticileri ve Muhtarım, Ben Manisanın Sarıgöl ilçesinde görev yapan Viranşehirli Ahmet GÜNER'im. Sitenizden Öğrencim Sayın Eyyüp AZLAL sa- yesinde haberim oldu.Mesaj için belki geç oldu ama; güzel bir geleneğimizi yaşattığı için Sayın Muhtarımız Mehmet VURAL abimize teşekkür ederim. Böyle değerlerin yaşatılması dileğiyle sitede emeği geçen herkese saygılar,iyi günler.