4
Mayıs
2024
Cumartesi
EMLAK-KONUT

Lojmanların satışı imkansız

Milli Emlak Genel Müdürlüğü, kamu konutlarının bağımsız mülkiyete konu edilerek satışının çok zor, neredeyse imkansız olduğunu savundu. 

Kamu konutlarının yüzde 73'ünün 6 kuruma ait olduğunu tespit eden Milli Emlak Genel Müdürlüğü, söz konusu kurumlara ait konutların çeşitli nedenlerle satışının mümkün olmadığına dikkat çekti. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün 'Kamu Konutları Bütçeye Yük Getiriyor mu?' araştırmasına göre, kamu konutlarının yüzde 73'ü 6 kuruma ait ve söz konusu kurumlara ait lojmanların satışı özel durumları nedeniyle mümkün görünmüyor.

 Milli Emlak, ayrıca, kamu konutu tahsis edilen personele, bir nevi özlük haklarında iyileşme sağlanarak kamuda görev yapma imkanı sağlandığının da altını çiziyor. Söz konusu 6 kurumun 2005 yılında sahip oldukları toplam kamu konutu sayısı 170 bin 247 olup, bu rakam konsolide bütçe bazındaki kamu konutu sayısının yaklaşık yüzde 73'ünü oluşturuyor. Bu konutların büyük bir bölümü; Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığına ait konutlar (askeri yasak ve güvenlik bölgeleri kapsamında), Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait konutlar (bu kurum açısından risk taşıyan güvenlik bölgeleri içinde), Milli Eğitim Bakanlığı'na ait konutlar (çoğunlukla köylerde ve okul yanlarında), Sağlık Bakanlığı'na ait konutlar (hastane alanı içinde), Orman Genel Müdürlüğü'ne ait konutlar (orman sınırları içinde) yer alıyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, bu nedenle anılan konutların bağımsız mülkiyete konu edilerek satışının çok zor, neredeyse imkansız olduğunu savunuyor. Bununla birlikte devletin, gelişmekte olan bölgelerde asli fonksiyonlarını (adalet, eğitim, güvenlik v.b) gerçekleştirmek için bu bölge ve illerde görev yapan personel için konut tahsis ettiğini hatırlatan Milli Emlak ayrıca, kamu konutu tahsis edilen personele, bir nevi özlük haklarında iyileşme sağlanarak kamuda görev yapma imkanı sağlandığına dikkat çekiyor. Milli Emlak araştırmanın sonuç bölümünde ise şu görüşe yer veriyor:
"Sosyal devlet ilkesiyle birlikte kamu konutlarının bütçe üzerinde bir yük oluşturmadığı ve satışındaki zorluklara ilişkin hususlar birlikte değerlendirildiğinde, satış işleminin rasyonel olmadığı rahatlıkla söylenebilir".
iha
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2007 Pazartesi 13:02:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?