1
Mayıs
2024
Çarşamba
MEDYA

Medyaya suçlama

Kendilerini Ankaralı Feministler olarak nitelendiren bir grup, 28 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü çerçevesinde, "medya tecavüzü" konulu bir protesto gösterisi yaptı.
Kızılay Yüksel Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan Ankaralı Feministler, "Tecavüz cinsellik değil, şiddettir", "Tecavüze uğrayan değil, tecavüzcü teşhir edilsin" yazılı dövizler açtı. Grup adına bir açıklama yapan Ankaralı Feministler üyesi Yasemin Öz, bazı yazılı-görsel medya organlarının kadına yönelik cinsel şiddet olaylarını haber yaparken şiddet ürettiklerini iddia ederek olayın failini değil, mağdurunu suçlayarak cinsel şiddetin meşrulaştırıldığını söyledi.
Mağdurun özel hayatına odaklanan haberlerin kişilik haklarını ihlal ettiğini vurgulayan Öz, yaşanan cinsel şiddetin erotikleştirildiğini de iddia ederek olayın ekseninin şiddetten cinselliğe kaydırılarak cinsel şiddetin normalleştirildiğini ve özendirildiğini öne sürdü.
Ankaralı feministler olarak erkek egemen anlayışla yapılan ve cinsel şiddeti özendiren habercilik anlayışına karşı okurları, izleyicileri, medya çalışanlarını, hukukçuları ve tüm duyarlı kesimleri harekete geçirmek için "medya tecavüzüne hayır" kampanyası başlattıklarını belirten Öz, bu kampanya çerçevesinde toplayacakları imzalarla cinsel şiddeti özendirici haberlerin, medya tarafından terk edilmesini, meslekici denetimle engellenmesini, yaptırım niteliğinde hukuki düzenleme kapsamına alınmasını talep ettiklerini kaydetti. Yapılan açıklamanı ardından imza kampanyası başlatıldı.
..
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2005 Pazartesi 17:31:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?