23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Kaymakam'dan 'İstiklak Yolu' önerisi

Ilgaz Kaymakamlığı, Ulu Önder Atatürk'ün Şapka ve Kıyafet İnkılabını başlatmak üzere Çankırı ve Kastamonu'ya yaptığı gezinin 80. yıldönümünde, İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Ankara karayolunun adının "İstiklal Yolu" olması için teklifte bulundu.

Kaymakam Dr. İbrahim Avcı imzasıyla, Çankırı Valiliği'ne hitaben yazılan yazıda, "Milletimizin var olma mücadelesi verdiği, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde bağımsızlığını kazandığı Kurtuluş Savaşımız'da Kastamonu-Ilgaz-Çankırı bölgesi halkı, çok büyük fedakarlıklarla milli mücadeleye katılmışlardır.

Şerife Bacı, Kıyısınlı Ümmühan Hala, Yanığın Emine gibi pek çok milli mücadele kahramanının adı halen halkımızın hafızasında yer tutmuş bulunmaktadır. Çocuğunun üzerindeki örtüyü dondurucu kış şartlarına rağmen alıp kutsal bir emanet bildiği cephanenin üzerine örten Türk anaları bu bölgeden çıkmış ve bu durum Türk milletinin milli bilincinde yer etmiştir.

Ayrıca milli mücadelenin Büyük Önderi Atatürk ve Fevzi Çakmak Paşa da Ilgaz Kale köyüne gelmiş, burada cephane ve silah sevkıyatı ile ilgili emir ve talimatlar vermiştir. İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Ankara güzergahı İstiklal Savaşımız'ın en önemli silah ve cephane sevkıyat yolu olarak tarihimizdeki yerini almıştır.

Yukarıda izah edilen nedenlerle İstiklal Savaşımız'da çok önemli yeri ve destansı kahramanlıklara sahne olan İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Ankara yolu güzergahının tarihimizde oynadığı role uygun olarak, milli bilinci canlı tutmak, aziz şehit ve gazilerimizin yüce hatıralarını yaşatmak ve gelecek nesillere hakkıyla aktarmak amacıyla "İstiklal Yolu" olarak adlandırılması hususunda gereğini arz ederim".

Ilgaz Kaymakamı Dr. İbrahim Avcı'nın bu teklifini olumlu olarak değerlendiren Çankırı Valiliği, Karayolları Genel Müdürlüğü ile Karayolları 15. Bölge Müdürlükleri'ne birer yazı yazarak, teklifin değerlendirilmesi talebinde bulundu.

.
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2005 Cumartesi 16:56:59
Güncelleme :13 Kasım 2005 Pazar 12:38:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?