8
Mayıs
2024
Çarşamba
ESKİŞEHİR

Bu Festival Eskişehir'e Yakışıyor

Türkiye'de kültür-sanat deyince akla ilk olarak İstanbul gelir. Fakat son yıllarda bazı Anadolu şehirleri de bu alanda adını duyurmayı başardı; 'uluslararası' sıfatını hak etmiş bir kültür-sanat festivalini başarıyla düzenleyen Eskişehir gibi. Uluslararası Eskişehir Festivali, bu yıl 13. kez kapılarını açtı.

Tüm şehri saran festival afişleri, insanları cumartesi akşamı Anadolu Üniversitesi Spor Salonu'ndaki açılış konserinde buluşturdu. Aynı saatlerde oynanan Türkiye-Norveç milli maçına rağmen Eskişehirliler spor salonunu tıklım tıklım doldurdu.

Festival, Balkanların en prestijli orkestralarından Plovdiv Filarmoni orkestrası ve Plovdiv Devlet Operası Korosu tarafından verilen açılış konseriyle başladı. Şef Georgi Dimitrov yönetimindeki konsere, soprano Tatyana Spiridonova ve tenor Stoyan Vasilev Daskalov eşlik etti. Konserin dikkat çeken misafir sanatçısı ise doğumunun 100. yılında hocası Ahmet Adnan Saygun'un keman eserlerini bir albümde toplayan genç kemancı Hande Özyürek'ti. Konser öncesi adetten olduğu üzere kısa bir açılış töreni de yapıldı. Bu yılki tören, her zamankinin aksine Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'siz gerçekleşti. Mesaj göndererek düşüncelerini Eskişehirlilerle paylaşan Büyükerşen'in isteği, Eskişehir'in Anadolu'nun kültür-sanat başkenti ilan edilmesiydi.

'Eskişehir Kentsel Gelişim Vakfı' işbirliğiyle festivali düzenleyen Zeytinoğlu Eğitim, Bilim ve Kültür Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Zeytinoğlu, konuşmasına bu festivalin uluslararası sıfatını hak ettiğini söyleyerek başladı. 12 yılda ağırlanan bin 208 yabancı sanatçı, Zeytinoğlu'nun sözlerini destekliyordu. Festivalin en büyük başarısının tüm şehir halkı tarafından kabul edilmesi olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, "Festivali 12 yılda 139 bin 818 sanatsever izledi. Bu da yıllık on binden fazla kişinin bu etkinliği izlediği anlamına geliyor. Bizden büyük diğer Anadolu şehirleri bile bu rakamı yakalayamıyor. Önemli bir maç gününde dahi bin beş yüz kişilik salonun dolması festivalimizin başarıya ulaştığının en büyük kanıtıdır." Konuşmaların ardından festivali destekleyen sponsorlara plaket verildi.

Eskişehirlileri ya da şehre gelen sanatseverleri, 25 Kasım'a kadar şehrin tüm kültür-sanat mekanlarına yayılan birçok etkinlik bekliyor. Festival, müzikten fotoğrafa, tiyatrodan dansa kadar farklı alanları kapsayan renkli bir yelpaze sunuyor. Eskişehir, festival süresince Kemal Cem, Bülent Evcil, Şevval Sam gibi Türk; Robben Ford Band, Carla Pires ve Cindy Blackman gibi yabancı sanatçıları ağırlayacak. Prag Kara Tiyatro, Ankara Devlet Tiyatrosu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun katıldığı festivalde Lelio Dans Topluluğu da performans sergileyecek. Festivalin kapanış konserini ise gelenek olduğu üzere Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası verecek.

Festivalde Portekiz rüzgarı

Uluslararası Eskişehir Festivali'nde 2002'den beri her yıl farklı bir ülke kültür ve sanatıyla tanıtılıyor. Bu yılın konuk ülkesi Portekiz. Portekiz'in uluslararası üne sahip fotoğraf sanatçısı António Sá bir fotoğraf sergisi açacak ve Eskişehirli fotoğraf sanatçılarıyla atölyeler gerçekleştirecek. Portekiz'in geleneksel müziği Fado'nun genç temsilcisi Carla Pires de konuk ülke etkinliklerinde konser verecek. Festivallerin geleneklerinden biri olan rock ya da caz dünyasının yıldız davulcularının konserinde bu yıl bir sürpriz var. Cindy Blackman, hayranlarının arasına Eskişehirlileri de katmak için festivale geliyor.

Sanatın erken yaşlarda sevdirilmesi gerektiği düşüncesinden yola çıkan festival komitesi bu yıl da çocukları unutmamış. Çocuklar için Bursa Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu, Sevdalı Bulut; Ankara Devlet Tiyatrosu, Keloğlan Keleşoğlan; İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Heidi; Cengiz Özek Kukla Tiyatrosu ise Büyülü Ağaç oyunlarını sergiliyor. Ayrıca; resim, tiyatro, dans, müzik ve gölge oyunu atölyelerinde çocuklar sanat yoluyla kendilerini iade etmeyi öğrenecek. Festivalin bilet fiyatları da oldukça makul.


Festivalde bugün

Anadolu Üniversitesi (Ana Ü.)

Spor Salonu: Robben Ford Band

Ana Ü. AKM Büyük Salon: Ankara

Devlet Tiyatrosu, Keloğlan Keleşoğlan

EBB Sanat ve Kültür Sarayı: Ankara

Devlet Tiyatrosu, Yaşamak mı Ölmek mi?

Belediye Sanat Merkezi Çocuk

Atölyeleri, Çocuk etkinlikleri

Zaman/Ali Pektaş
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2007 Pazartesi 17:00:12
Güncelleme :19 Kasım 2007 Pazartesi 17:06:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?