6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

"AKP'nin kapatılacağına inanmıyorum!"

Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde başörtüsü düzenlemesiyle verdiği kararın ardından, AK Parti'nin otomatik olarak kapatılacağına inanmadığını söyledi.

Partisinin il teşkilatı tarafından düzenlenen "Yerel Seçimlere Doğru Türkiye'de Siyaset" konulu konferansa katılmak üzere Eskişehir'e gelen Karayalçın, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'i makamında ziyaret etti.

Karayalçın, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Karayalçın, bir soru üzerine, "Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türban değişikliğiyle ilgili verdiği bu kararından ve verdiği öteki kararlarından memnun olmayabiliriz, rahatsızlık duyabiliriz, bunları dile getirmemizde de bir sakınca olmayabilir. Yüksek mahkemenin bu kararının Türkiye kamuoyunun siyasi tercihlerine göre, eğilimlerine göre şekillendirilmesini doğru bulmuyorum, ancak bu kararın siyasi olduğu yönündeki iddianın tümüyle geçersiz olduğu kanısındayım. Bana göre Anayasa Mahkemesi, anayasamızın 148. maddesinin kendisine vermiş olduğu görev uyarınca, biçimsel bir değerlendirmede bulunmuştur. Biçimsel bir değerlendirme yaparak esas üzerinde bir karar vermiştir. Anayasanın 10 ve 42. maddelerin
değiştirilmesini, anayasanın 4. maddesini ihlal ettiği sonucuna vardılar. Oradan hareketle, esasa ilişkin bir değerlendirme yaptılar. O karar doğrultusunda esasa ilişik bir karar ortaya koydu. Bu karmaşık bir karar gibi görünebilir, ama 10 ve 42. maddelerin değiştirilmesinin Anayasa Mahkemesi'nin 4-2 ve 42. maddesinin by-pas edilmesi, tasarının kendisi oldukça karmaşık gibi görünen bir çözüm getirmiştir. Buna ilişkin bir karar verilmiştir. Anayasa Mahkemesi, 148. maddeyi ihlal etmemiştir. 148. maddenin getirdiği bir çerçevede bir çalışma yapılarak karar vermiştir.

Bu siyasi bir karar değildir. Anayasa Mahkemesi'nin veya başka yargı organlarının kararlarını işimize geldiğinde siyasi olarak değerlendirmek, uygun görmediklerimizi başka şekilde nitelemek, bence doğru bir yaklaşım değildir. Eğer öyle olmasaydı, bu tür tepkiler verilmeyecekti. Bence burada yanlış olan bu tür siyasi tepkilerin bir yargı kararına ilişkin olarak verilmesidir, seslendirilmesidir. Ben bu hareketle Türkiye'nin siyaset alanını yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye bu siyaset alanını düzenlemeden bu sıkıntılardan, bunalımlardan birkaç ayda bir, birkaç haftada bir doğum sancısı gibi sıklaşmaya başladı. Bunun için birkaç adamı geri çekilsin gibi ilkel yaklaşımlarla sonucu varılamaz. Bunun için de siyaset alanları değiştirmelidir" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü kararının ardından AK Parti'nin otomatik olarak kapatılması kararının getireceği kanısında olmadığını ifade eden Karayalçın, "Hatta bu kararın böyle verilmiş olmasının AK Parti'nin kapatılmayacağı sonucunu doğuracağını düşünüyorum, iddia ediyorum. Basına yansıdığı gibi AK Parti'nin kapatılması olasılığı, büyük ölçüde türbanla ilgili bu girişimden kaynaklanıyorsa, yani 10 ve 42. maddelerin değiştirilmesi girişimi Yargıtay Başsavcısı tarafından bir gerekçe olarak görülmüşse, şimdi bunun ortadan kaldırılması, bu fiilin bir kez daha olmayacağı ve işlenmeyeceğinin ortaya çıkması, kararın AK Parti'nin kapatılması doğrultusunda olmayacağının da, o şekilde karar alınmayacağının da bir göstergesi olarak düşünüyorum" diye konuştu.

Karayalçın, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın yaptığı açıklamayla ilgili olarak da, "Meclis başkanımızın, iki kademeli veya tabir ettiği 2 kamaralı bir meclis yapısının sorunları çözeceği kanısında değilim. Belki senato gibi yeni bir meclisin kurulması, Anayasa Mahkemesi'nin yükünü azaltması gibi bir sonuç doğurabilir. Ülkenin deneyimli insanları meclisten gelen önerilerle ilgili farklı bir değerlendirme yapabilir, ama asla yeterli değil, öneri bu ise" şeklinde konuştu.

Büyükerşen de, Anayasa Mahkemesi'nin siyaset hukuku konusunda karar verdiğini vurgulayarak, "Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararlar siyasidir, neden, siyasi hukukla ilgili başka yargı organı yoktur. Bunun için verdiği her karar siyasi hukukla ilgili verdiği kararlardır" ifadesinde bulundu.

.
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2008 Cumartesi 17:54:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?