5
Mayıs
2024
Pazar
ESKİŞEHİR

"Hidrona Era" aracı tanıtıldı

Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü önünde bir araya gelen Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden oluşan hidromobil ekibi, "Hidrona Era" adlı araçlarını tanıttı.

Ekibe danışmanlık yapan Yard. Doç. Dr. İrfan Töre, 2-9 Mayıs Almanya'nın Brandenburg eyaletindeki 120 bin kişi kapasiteli 'EuroSpeedway Lausitz Pisti'nde yapılacak Shell Eco-Marathon Yarışları'nda muhtelif ülkelerden 230 ekiple birlikte yarışacaklarını belirtti.

Yarışın amacının en az yakıt ile en çok kilometre giden araçların seçilmesi olduğunu kaydeden Töre, "Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü ve sponsorlarımızın desteğiyle güzel bir eser ortaya çıkardık. Almanya'ya gidecek ekibimiz 11 kişilik. Pilotumuzun 50 kiloyu geçmemesi gerekiyordu. O yüzden aracımızın pilotu olarak Çevre Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi 50 kilo ağırlığındaki Tuğba Doğan'ı seçtik. Yarışlarda Anadolu Üniversitesi ve Türkiye'yi gururla temsil edeceğiz. Daha önce sekizincilik gibi bir derecemiz oldu. Bu yıl iddialıyız. Araç ortalama olarak 30 kilometre hız yapıyor.

Yarışta en az yakıt tek kriter olduğu için 30 kilometrelik hız yeterli oluyor. Hidrojen enerjisiyle çalışan araçlar, hiç karbonmonoksit ve karbondioksit gazı salmadıkları için çevreci otomobillerdir" dedi.

İrfan Töre, hidrojen ile havadaki oksijenin reaksiyona girmesiyle ünetilen enerjinin motor vasıtasıyla tekerleklere iletilmesiyle hareket eden aracın tamamen elle kumanda edildiğini sözlerine ekledi.

Daha sonra Tuğba Doğan, pilotu olduğu Hidrona Era'yı Yunus Emre Kampüsü içinde AÜ Rektörü Davut Aydın, öğretim üyeleri ve öğrencilerin önünde bir süre kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2010 Salı 16:51:03
Güncelleme :13 Nisan 2010 Salı 19:13:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?