4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

"Unakıtan doğru söylemiyor!"

ESKİŞEHİR Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, dün köprülü kavşak açılışındaki konuşmasında, ‘Eskişehir’de 300 metrelik yolu Hocaya (Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e) aç dedik, açmam dedi. Ben rica ettim Büyükerşen’e olmadı. Ben de açın dedim. Hadi bakalım kapatsınlar’ diyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın gerçekleri söylemediğini öne sürdü.

DSP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yaptığı yazılı açıklamada bakan Unakıtan’a, kendisiyle ilgili sarf ettiği sözleri yakıştıramadığını belirterek şöyle dedi:

“Maliye Bakanı’nın Eskişehir’de şahsımla ilgili gerçek olmayan beyanlarını, üzülerek söylemeliyim ki, sayın bakana yakıştıramadım. Sayın bakan organize sanayi bölgesindeki üst geçidin açılış töreninde, yeni yolun sanayiye giden 300 metrelik kısmının yapılmasını iki defa benden istediği halde yapmadığımı, hatta ‘parasını ben vereyim’ dediği halde yapmayı reddettiğimi iddia etmiştir. Siyasetçilerin kamuoyuna daima gerçekleri yansıtması gerektiğini ve benim siyaseten aleyhime de olsa halka hep doğruları söylediğimi Eskişehirliler çok iyi bilirler. Bu çerçevede üzülerek Bakanı tekzip etmek ve gerçeği açıklamak zorundayım. Şöyle ki: Sayın Bakan yalnız bir kere söz konusu yolun tarafımızdan yapılmasını istemiştir, ben de kendisine ‘siz maliyeci ve bütçecisiniz, bilmeniz lazım. Bu yolu yapabilmemiz için 2007 yılında 2008 yılının bütçesi hazırlanırken bize bilgi verilip istimlak ödeneği ile yatırım ödeneğinin bütçemize konması gerekirdi. Ayrıca, yatırım bütçemizde yer alması icap ederdi. Oysa 2007 yılında bize hiçbir şekilde bu iş ile ilgili bir bilgi verilmedi. Dolayısıyla 2008 yılı bütçemizde şu an bunu yapacak bir imkanımız mevcut değil. Bu projeyi alelacele, son dakikada uygulamaya bizim haberimiz olmadan başladınız, şimdi bizden bunu yapmamızı istiyorsunuz. Kaldı ki, 2008 yılı programımızda olsaydı bile, istimlak davaları en az bir buçuk iki sene alırdı. Bu nedenle yine şahıs malı olan araziye dava sonuçlanmadan herhangi bir yatırım yapamazdık. Ama ben size bir yol göstereyim: Karayollarının kanununda istimlak prosedürü uygulanmaksızın genel müdürlüğün gerekli yolları, şahıs arazileri de olsa, üzerinden geçip yapmak ve daha sonra takdir ettiği bedeli sahiplerine ödeme yetkisi var. Karayolları hep bunu uygular. Böylelikle yıllar süren istimlak sürecini beklemeksizin işi gerçekleştirir. Bu 300 metrelik yolun hemen yapılmasını istiyorsanız bunu Karayollarından istemenizi tavsiye ederim’ dedim. Nitekim, sayın bakanın da ifade ettiği gibi, Karayolları araziden basıp geçti.”

‘PARAYI VERSE ERTESİ GÜN İŞE BAŞLARDIM’
Bakan Unakıtan'ın ‘yolu yapman için istersen ben para vereyim’ dediği beyanının da gerçek dışı olduğunu kaydeden Yılmaz Büyükerşen açıklamasına şöyle devam etti:
“Hangi belediye başkanı yapılacak yatırımın parasını verenler olunca bu yatırımı yapmaktan kaçınır? Eğer bunu söylemiş olsaydı ve de nasıl yapardı bilemem ama parayı belediye bütçesine aktarsaydı, hemen ertesi gün işe başlardım. Bir maliye bakanı bütün bunları bilmez mi? Ama görülüyor ki siyaseten gerçekleri söylemek yerine, vatandaşı yanıltacak bilgiler vermek siyaset söz konusu olunca mübah oluyor. Ben de siyasetin içindeyim ama yıllarca öğrencilere doğruları daima dile getirmeleri gerektiğini öğütleyen bir hocayım. İstesem de yalan söyleyemem.”

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2009 Perşembe 21:41:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mazlum Güvenir IP: 88.229.144.xxx Tarih : 17.01.2009 11:45:08

Sayın Kemal Unakıtan "Hocam aç bu yolu parası neyse vereceğim dedim Büyükerşen açmam dedi, ne yani o açmam dedi diye açılmayacakmı? Açın geçin gidin dedim. Açtık geçip gittik. Para ise para, pul ise pul" Sayın Unakıtan'ın üslubu böyle. Sayın Yılmaz Büyükerşen dün cevap olarak çok detaylı bir açıklama yaptı ve Bakan Kemal Unakıtan doğru söylemiyor dedi. Sonuç olarak kendimi ögretmen yerine koydum ve sayın Yılmaz Büyükerşen'e 10 üzerinden 9 verdim. Sayın Kemal Unakıtan'a 2 verdim.