4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

15. Eskişehir Festivali başladı

15. ULUSLARARASI ESKİŞEHİR FESTİVALİ BAŞLADI

Uluslararası Eskişehir Festivali, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın açılış konseriyle 15. kez sanatseverlerle buluştu.

Festivalin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk da katıldı.

Zeytinoğlu Eğitim, Bilim ve Kültür Vakfı ile Eskişehir Kentsel Gelişim Vakfı işbirliğiyle organize edilen 15. Uluslararası Eskişehir Festivali'nin açılış töreni, Anadolu Üniversitesi Spor Salonu'nda yapıldı. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Günay ve DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk da katıldı. Açılışta konuşan Zeytinoğlu Eğitim, Bilim ve Kültür Vakfı Başkanı Yavuz Zeytinoğlu, "Gelecek sene bir oda orkestrasıyla açılışı yapacağız. Çünkü, senfoni orkestrasıyla sıkışıyoruz. Bu salon artık bize dar

geliyor. Her sene izleyici sayımız artıyor. Müşteriden fedakarlık edemeyeceğimize göre, orkestradan fedakarlık edeceğiz. Eğer senfoni orkestrası için bir salonumuz olmazsa, şimdi Kültür Bakanımız burada, geçen sene salon için vaat aldığımız başkanımız da burada. Halk da burada. Ne yapın edin konser salonunu yapın" dedi.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de, "Bu festivalin en önemli tarafı, 15 yıldan beri ilk defa bir Kültür Bakanımızın onur verişidir. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, festivalde ilk defa bize cömertçe destek verdi. Kendisine teşekkürlerimi sunuyorum. Evet, ben geçen yıl söz vermiştim. 'Kısa sürede bir tesisi sizlere sunmak boynumun borcu olsun' demiştim. Yavuz, İstanbul'da fazla vakit geçirmiş, eğer Cumhuriyet Bulvarı'nda devasa yükselen binayı görseydi bunları söylemezdi" diye konuştu.

Mayıs ayından itibaren Yunus Emre'nin Eskişehir'de bir hafta sürecek faaliyetlerle anılacağını da açıklayan Büyükerşen, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda Dünya Çocuk Tiyatroları'nın Eskişehir'de biraraya gelmesi için Bakan Günay'dan yardım talep etti.

Konuşma yapmak için kürsüye yönelen Bakan Günay ise, ön sırada oturan ve üniversiteyi bitirdiği yıl Milli Eğitim Bakanı olan "hocaların hocası" Prof. Dr. Orhan Oğuz'un elini öptü. Bakan Günay, "Bu güzel gelenek gelişerek devam ediyor. Anadolu'nun gelişmekte olan bir kentinin 15 yıldan beri uluslararası kültür ve sanat şenliğini sürdürüyor olması, çağdaş uygarlık doğrultusunda hızla ilerlediğinin kanıtlarından birisidir. Temenni ediyorum ki, gelecek yıl bu güzel şenliği böyle bir spor salonunda değil, gerçek bir senfoni salonunda, kültür ve sanat merkezinde yapacağız. Çünkü, ülkemizin kültür ve sanat yaşamının daha geniş, uygun mekanlara kavuşmaya ihtiyacı var. Türkiye, hızla gelişen bir ülke. Biz dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi arasında eksiye düşmeyen, artı sonuç alan tek ülkesi olduk. Bizim hedefimiz, Türkiye turizminin, sanatının, tarihinin güzelliklerini sadece İstanbul, Ege, Akdeniz'in kıyılarında göstermek, oralarla sınırlı tutmak değil. Anadolu'nun içlerine taşımaya çalışmaktır" ifadelerini kullandı.

Günay, 2010 yılının Eskişehir'de el birliğiyle Uluslararası Yunus Emre Anma Toplantıları'nın başlangıcı olmasını da diledi. Büyükerşen, konuşmasının ardından Bakan Günay'a festivale katkılarından dolayı şilt verdi. Daha sonra kendisi de Eskişehir Festivali sponsorlarına şiltlerini dağıtan Bakan Günay, sunucunun "Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası" şeklindeki anonsunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası olarak düzeltmesini istedi.

Konuşmaların ardından orkestranın konser verdiği festivale, yerli ve yabancı birçok sanatçı da katıldı. 15 Kasım'da sona erecek olan 15. Uluslararası Eskişehir Festivali'ne toplam 409 sanatçı katılacak ve 23 etkinlik gerçekleştirilecek.

15. ULUSLARARASI ESKİŞEHİR FESTİVALİ BAŞLADI
15. ULUSLARARASI ESKİŞEHİR FESTİVALİ BAŞLADI
15. ULUSLARARASI ESKİŞEHİR FESTİVALİ BAŞLADI
15. ULUSLARARASI ESKİŞEHİR FESTİVALİ BAŞLADI
15. ULUSLARARASI ESKİŞEHİR FESTİVALİ BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2009 Cumartesi 22:16:02
Güncelleme :8 Kasım 2009 Pazar 09:14:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?