4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

20 bin kişiye verem taraması

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Hüseyin Fidan, geçen yıl 20 bin kişinin verem taramasından geçirildiğini söyledi.

4-11 Ocak günleri arasında kutlanan "62. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası" münasebetiyle açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Fidan, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye'nin, veremin orta sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

Hüseyin Fidan, verem hastalığının 'tüberküloz' adıyla bilinen ölümcül, ancak tedavi edilebilir bulaşıcı bir hastalık olduğunu ifade ederek, "Tüberküloz basili, insan vücuduna çoğunlukla solunum, daha az sıklıkla da sindirim yoluyla girerek hastalığa sebep olmaktadır. Hasta erken tanı konularak tedaviye alınmadığı takdirde, vücudu zayıflatarak ve ölümle sonuçlanabilmektedir. Verem basilinin kaynağı, hasta insandır. Basil, solunum yolu ile bulaşır. Balgam tetkikinde basil saptanan, akciğerlerinde kavite olan hastalar daha fazla basil saçarlar. Basil kaynağı ile karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve havalanması bulaşmada önemlidir. Tedavi edilmeyen her hasta, yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır" dedi.

İl Sağlık Müdürü Fidan, hastalığın belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi gibi genel bulgular ile öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı şeklindeki solunum sistemi bulguları, gırtlak vereminde ses kısıklığının olduğunu kaydetti. Üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerektiğini vurgulayan Hüseyin Fidan, şunları söyledi:

"Verem hastalığının teşhisi, Verem Savaşı dispanserleri ve göğüs hastalıkları polikliniklerinde konulmaktadır. Türkiye'de Verem Savaşı dispanserlerinde tanı ve tedavi işlemleri ücretsizdir. Türkiye genelinde 2007 yılı verem hastalığı insidansı (yeni tanı konulan verem olguları) yüzbinde 25.4'tür. Tüberküloz, bildirimi zorunlu bir hastalıktır. Bir hafta içinde İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirilir. Tanı konulan verem hastaları, gizlilik kuralları içinde dispanserde kaydedilir."

Eskişehir'de 2008 yılında 20 bin kişinin verem taramasından geçirildiğini açıklayan Fidan, BCG aşısının özellikle çocuklarda kanla yayılan ve öldüren verem hastalıklarını önlemede çok etkili olduğunu, düzensiz ilaç kullanımının ise tedavi süresinin uzamasına yol açtığını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 18:33:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?