4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

25 operasyon zanlısı yargılanacak

Eskişehir'de düzenlenen sağlık operasyonunda haklarında, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, ihalelere fesat karıştırmak" suçlarından iddianame hazırlanan ve aralarında Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü ile bazı hastanelerin başhekim ve müdürlerinin de bulunduğu 6'sı tutuklu toplam 25 kişinin yargılanmasına 8 Nisan'da başlanacak.

Eskişehir Cumhuriyet Savcısı Aydın Tekin tarafından hazırlanan iddianamede, B.A. ve kardeşi E.A. ele başılığında, şüpheliler A.B., H.K., K.K., Y.E., Y.Ö., K.K., N.B., S.Y., H.İ., A.B., suç tarihinde Bozüyük Devlet Hastanesi'nde başhekimlik görevinde bulunan Z.G., Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Müdürü M.A., Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. S.Ç., Sivrihisar Devlet Hastanesi'nde memur Z.O. ve diğer zanlıların, 2008 yılı Eylül ayı öncesinde Eskişehir ile Sivrihisar ve Mihalıççık ilçelerinde kamu kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen temizlik, yemek, hizmet alımı, otelcilik hizmeti, personel alımı gibi ihalelere katıldığı bildirildi.

Zanlıların ihalelerde ''usulsüzlük yaptıkları, ikili ilişkileri kullanarak ihale aldıkları, haksız kazanç temin etmek üzere bir araya gelip belirli dönemlerde yapılan ihalelere anlaşarak katıldıkları, ihalelerin bazılarında nüfuz kullandıkları'' ileri sürüldü.

İddianamede, söz konusu kişilerin, ''ihalelerde devamlı surette anlaşma yoluna gittikleri ve kendilerince belirledikleri miktarlar sonucu ihaleleri kendi aralarında anlaştıkları firmaya bırakma girişiminde bulunarak devletin zarara uğramasına neden oldukları'' öne sürüldü.

İddianamede, şüphelilerin aralarında anlaşarak ihaleye katılacak ve kazanacak kişi ya da firmayı da belirledikleri iddia edildi.Şüphelilerin, ''tam bir organizasyon içinde ihalelere fesat karıştırmak amacıyla örgüt kurdukları ve örgüte üye oldukları'' öne sürülen iddianamede, ''örgütün yapısı, sahip olduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından suçları işlemeye elverişli olduğu, örgütü kuranlar ve üyeler arasında hiyerarşik bir ilişkinin bulunduğu, örgütün devamlılık arz ettiği ve süreç içerisinde birçok ihaleye fesat karıştırdıklarına'' yer verildi.

İddianamede, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü S.Ç. de, ''hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanmak, çıkar sağlamak, anlaşmak, rüşvet suretiyle ya da başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak ya da buna teşebbüs etmek" ile suçlandı.

İddianamede, suç işlemek maksadıyla örgüt kurdukları ve ihalelere fesat karıştırdıkları iddia edilen B.A. ve kardeşi E.A.'nın 2 yıldan 6 yıla kadar, örgüte üye oldukları iddia edilen diğer zanlıların ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

Eskişehir'de 16 Eylül 2008 tarihinde düzenlenen operasyonda yakalanan B.A. ile kardeşi E.A.'nın yanı sıra Y.E., Z.G., H.K. ve A.B. de tutuklanmıştı. Diğer zanlılar Dr. S.Ç., H.İ., F.Y., Z.O., A.B., Y.Ö., M.A., B.T., K.K., M.U., N.B., M.Y., M.B., K.K., S.Y., A.B., S.S., M.D. ve R.B. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Savcılık, operasyon kapsamında yakalanan K.A., M.Ç., M.B., N.A., A.A., M.E. ve F.A. hakkında ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak ve ihalelere fesat karıştırmak''
suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verdi.

Dava, Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 8 Nisan'da görülmeye başlanacak.
 

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mart 2009 Salı 19:02:36
Güncelleme :17 Mart 2009 Salı 19:17:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?