5
Mayıs
2024
Pazar
ESKİŞEHİR

30 yıllık tiryakiliğine son verdi

DOKTORUN ÖNÜNDE SON SİGARASINI KIRIP 30 YILLIK TİRYAKİLİĞİNE SON VERDİ

Eskişehir Devlet Hastanesi'nde yeni hizmete giren Sigara Bırakma Polikliniği'ne başvuran bir kadın, doktorun önünde son sigarasını kırıp 30 yıllık tiryakiliğine son verdi.

Hastanede iki ay önce açılan ve hastalara ücretsiz hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniği, özelikle ev hanımlarından yoğun ilgi gördü. Polikliniğe bugüne kadar başvuran yaklaşık 150 kişi, doktorlar tarafından takibe alındı. Sigara Bırakma Polikliniği'ne müracaat eden hastalardan Hacer Menemez (45) de gönüllü olarak görev yapan doktor Tansu Sakarya'ya sigarayı bıraktığına dair söz verdi. 30 yıldır günde 1.5 paket sigara içtiğini açıklayan Menemez, son sigarasını Sakarya'nın önünde kırıp, "İlk kez

polikliniğe sigarayı bırakmaya geldim. Hocamın hastalarıyla yakından ilgilenmesi hoşuma gitti. Hiçbir şey olmasa dahi hocamın hatırına sigarayı bıraktım" dedi.

Hacer Menemez'i tebrik eden doktor Tansu Sakarya, polikliniğin hastanede bir ilk olduğunu belirterek, "Randevu sistemiyle hastalarımızı kabul ediyoruz. Hastalarımız randevu aldıktan sonra sosyal güvenceleri olmasa dahi hiçbir ücret ödemeden polikliniğe gelebiliyorlar. Burada herkese kişilik özelliklerine, sigara geçmişine göre ayrı bir program çıkarıyoruz" dedi.

 

"ÇOK UMUTLUYUZ"

Sakarya, Sigara Bırakma Polikliniği'nin yeni bir çalışma olduğunu hatırlatarak, "Ama biz çok umutluyuz. İki aydır halkımızla çalışmaya başladık. Şuanda takip ettiğimiz yaklaşık 150 hastamız var. Zamanla bu sayı artacak. Polikliniğimiz daha çok duyulmadığı için hastalarımız polikliniklerden bize yönlendiriliyorlar. Özellikle göğüs hastalıkları polikliniğinden, bir de başka bir sebeple hastaneye gelip duyan hastalarımız bize başvuruyorlar. Hastalar, sigarayı bırakmak istedikleri için bize geliyorlar.

Kronik hastalıkları olanlar biraz isteksiz oluyor. Onları ikna etmek biraz daha uzun sürüyor. Sigarayı bırakmayı kendileri isteyerek gelen hastalarımıza bizde destek oluyoruz" diye konuştu.

 

"KADIN TİRYAKİLER DAHA İSTEKLİ"

Polikliniğe müracaat eden hasta kadınların erkeklerden daha istekli olduğunu vurgulayan Tansu Sakarya, "Erkek ve kadın sayıları eşit sayılır. Çok ilginçtir, bize özellikle ev hanımları geliyor ve erkeklerden daha başarılılar" açıklamasını yaptı.

Doktor Sakarya, poliklinikte yüzde 100 sigarayı bıraktırdıklarını söylemek için henüz erken olduğunu dile getirerek, "İki aydır sigara içmeyen hastalarımız var. Ancak, bir insanın sigarayı bıraktığını söylemek için öncelikle altı ay, kesin içmiyor demek için de aradan bir yıl geçmesi gerekiyor. 'Yüzde 100 sigarayı bıraktırdık' demek için henüz erken. Aynı mahalledeki insanlar, aynı aileden kardeşler, anne-baba, anne-çocuk bize geliyor ve birbirini getiriyorlar. Bu da bizim başarılı olduğumuzu gösteriyor"

ifadelerini kullandı.

Projeye destek veren Psikiyatri Bölümü'nden uzman doktor Berkant Yelken de bağımlılıkların her zaman insanın hayatını zorlaştırdığının, aslında özgürlüğünü elinden alıp mutsuzlaştırdığının altını çizerek, Tansu Sakarya ve göğüs hastalıkları doktorlarıyla birlikte sigara tiryakisi hastalara yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.

DOKTORUN ÖNÜNDE SON SİGARASINI KIRIP 30 YILLIK TİRYAKİLİĞİNE SON VERDİ
DOKTORUN ÖNÜNDE SON SİGARASINI KIRIP 30 YILLIK TİRYAKİLİĞİNE SON VERDİ
İHA
Yayın Tarihi : 6 Mart 2010 Cumartesi 11:20:01
Güncelleme :6 Mart 2010 Cumartesi 22:56:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?