3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

4. Bor Sempozyumu başladı

4. ULUSLARARASI BOR SEMPOZYUMU BAŞLADI

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, bor ve sodanın ikamesi olan bir ürün geliştirdiklerini açıklayarak, "Bunun patentini almak için müracaatları yaptık. Böylece, şuan sattığımız bor kadar yeni pazar oluşturabileceğiz" dedi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen, 3 gün sürecek olan "4. Uluslararası Bor Sempozyumu" başladı. Sempozyumun açılışında konuşan Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, Türkiye'nin boru hammadde olarak satmadığını, bazı çevrelerin borun hammadde olarak yurt dışına satıldığı yönünde yanlış bilgilendirildiğini söyledi.

Yılmaz, bor konusunda son 5 yılda nicelik ve nitelik açısından önemli ilerleme kaydettiklerini vurgulayarak, "Bor kimyasallarının üretim miktarı açısından 436 bin ton olan üretimi, 1 milyon 400 bin tona çıkarttık. İhracattan elde ettiğimiz gelir 186 milyon dolardan, 518 milyon dolara çıktı. Bor kimyasallarının üretiminde, madenden gelen kısım yüzde 10'u geçmez. Esas olan teknoloji ve iç yatırımdır. Bor sektörünün en büyük problemi, yeni kullanım alanlarının bulunamamasıdır. Borun yeni kullanım alanlarının bulunmaması durumda sektör sınırlı düzeyde kalır" diye konuştu.

Cam sektöründe milyonlarca ton soda tüketildiğini bildiren Orhan Yılmaz, şunları söyledi:

"Bunun ikamesi olarak boru koyabilirsek, işte o zaman borun tüketim hızını artıracağız. Borun mutlaka metalürji sektörüne germesi gerekiyor. Hem bor, hem de sodanın ikamesi olan bir ürün geliştirdik. Bunun patentini almak için müracaatları yaptık. Böylece, şuan sattığımız bor kadar yeni pazar oluşturabileceğiz."

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Başkanı Erk İnger de, kuruldukları günden bugüne borla ilgili geliştirilmiş 253 proje önerisi aldıklarını, bu projelerin 86'sının tamamlandığının altını çizerek, "Enstitü, sonuçlanan projelerle Türk Patent Enstitüsü'nün en iyi müşterisi durumuna geldi. Bugün çimento, bor nitrür, çinko boraks, ahşap bor, seramik, tarım bor, selülozik izolasyon ve motor yağı olmak üzere borun rafine ürünlerinden sanayiye aktarılıp kullanılan sekiz ürünümüz var. Bordan elde edilen bir çok ürün zamanla karşınıza çıkacak. Borun yan ürünlerinin elde edilmesinde çok önemli ilerlemeler kaydediyoruz. Böylesine önemli bir tablonun gerçekleştirilmesinde önemli emekleri olan üniversitelerimize, araştırma ve sanayi kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun ise, bor rezervleri bakımında oldukça zengin olan Türkiye'nin dünya bor rezervlerinin yüzde 75'ine sahip olduğunu dile getirdi. Ülkedeki bor rezervlerinin uzun yıllar yabancı şirketler tarafından tüketildiğine değinen Torun, "Yabancı şirketler, bor madeninin artı değerini yurt dışına taşıdı. Bor madeninin çok çeşitli alanlarda kullanılması ve gelecekteki öneminin bilinmesi stratejik konumunu güçlendiriyor. Dünyada rafine bor ürünlerine, hızlı bir geçiş var. Ülkemizde Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve üniversitelerin işbirliğiyle rafine bor ürünleri geliştirmede büyük yol alındı" açıklamasını yaptı.

4. ULUSLARARASI BOR SEMPOZYUMU BAŞLADI
4. ULUSLARARASI BOR SEMPOZYUMU BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2009 Perşembe 17:40:00
Güncelleme :16 Ekim 2009 Cuma 18:15:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?