4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

Ahilik Haftası kutlanıyor

ESKİŞEHİR'DE AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, ahiliğin zenginliğe karşı değil, şımarıklığa, israfa, tembelliğe ve miskinliğe karşı olduğunu söyledi.

Ahilik Haftası kutlama komitesi tarafından Vilayet Alanı'nda düzenlenen törene, Vali Yardımcısı Nurettin Yüce, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Başkanı Ekrem Birsen, oda başkanları ve öğrenciler katıldı. Birsen, ahiliğin tarihimizin en eski kültürlerinden birisi olduğunu belirterek, "Ahilik, toplumda yaşayan herkesi bir birine yaklaştıran, kaynaştıran, dost edindiren ve dayanışma duygusunu pekiştiren bir müessesedir. Bir toplumda, fertleri birleştiren müşterek kıymetler ve bağlar kurulmadığı veya sahip olunan değerler kaybedildiğinde, görünüşteki bütünlüğe rağmen birliğin bozulacağı, toplumun içten içe parçalara ayrılacağını ahiler çok önceden anlamışlardır" dedi.

Türklerin Anadolu'da bin yıldan fazla varlığını korumasındaki sırrın ahilik anlayışı olduğunu ifade eden Birsen,

"Toplumun yalnız bir grubun değil, bütün katmanlarının bu değerlere saygı göstermesi, ona içten bağlanması gerekir. Bu bağda, fertler arasında ayrıcalık gözetilmez, herkese eşit davranılır. Burada ölçü hak ve adalettir. Bir kimse hak ettiğinden ne fazlasını, ne eksiğini alır. Bununla birlikte, toplumda sosyal tabakalaşma oluşabilir, yani kimi zengin, kimi fakir olabilir; ama ikisi arasındaki fark çok fazla olmamalıdır. Bir bakıma ahilik orta tabakanın oranca yüksek olduğu bir düzeni kurarken, asıl amaç toplumun topyekun kalkınmasıdır" diye konuştu.

ESKİŞEHİR'DE AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI
ESKİŞEHİR'DE AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI
ESKİŞEHİR'DE AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2010 Pazartesi 11:40:01
Güncelleme :11 Ekim 2010 Pazartesi 18:02:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?