6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Alışverişte küsurat bilmecesi!

Alışveriş çılgınlığını tetikleyen küsuratlar tüketiciyi hesapsız alışverişe itiyor.

Amerika'da ve Avrupa'da yaklaşık 40, Türkiye'de ise 20 yıllık bir geçmişe sahip olan fiyatlarda küsurat kullanma tekniği, kişinin psikolojisini etkileyerek, ürünün 10 kuruş yerine 10 lira algılanmasını sağlıyor.

Yaz mevsiminin gelmesiyle vitrinlerini renklendiren mağazaların müşteri çekmek için uyguladıkları fiyatlarda 9'lu küsurat kullanarak psikolojik yanılgıya ve hesapsız alışverişe sebep oluyor. Uzman Psikolog Gülay Dönmez, bu fikrin insan psikolojisini alt üst ettiğini ve özellikle kadınları alışveriş yapmaya ittiğini ifade ederek, "Böyle küsuratlar her ne kadar önemsiz gibi görünse de insan psikolojisini derinden etkilemektedir. Özellikle Türk insanının alışverişi seven yapısına bir de böyle hileler eklenince alışverişe olan ilgi daha da arttı. Hele ki bayanların her daim alışverişe hazır yapısını daha da ileriye taşıdı. Tüketiciyi çok rahat yanıltabilen bu politikanın tutmasındaki en büyük sebep baştaki rakamın daha küçük olmasından kaynaklanıyor. Doğrusal olarak o küçük rakam ürünün 1 kuruş veya 10 kuruş değil 10 lira veya 1 lira ucuz olduğuna yöneltir. Aslında psikolojik açıdan etkileyen tek yönü de budur. Daha ucuz görünen ürünler doğrudan daha fazla alışveriş yapmak demek olacağı için markalar bu işten bir hayli karlı, insanlar ise yanılgılarının kurbanı olarak bir hayli zararlı çıkmaktadırlar" dedi.

Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergül Han ise, malı satın aldıktan sonra alınmayan para üstleri sayesinde mağazaların ayrı bir kazanç sağladığını belirterek, "Türkiye'de insanlar 'bir kuruş ne işime yarar' mantığıyla hareket etmektedir. Ekonomik düşüncede olan toplumlar bir kuruşa bile sahip çıkar, çünkü paraya güvenir. Bir kuruşla bir şey alamazsınız, ancak biriktirdiğinizde bir şey alabilecek miktara sahip olabilirsiniz. Sanıyorum ki bizim insanımızda bu şuur oluşmadı" diye konuştu.

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ferruh Uztuğ ise, indirimlerle ilgili 3 konuya dikkat çekerek, "İndirim, fiyat açısından daha ucuz olduğu algısına sebep olur. İşletmeler marka ya da ürünlerinin satışını artırmak için fiyatı her zaman kullanırlar. Bunu bir iletişim ve pazarlama fırsatı olarak kullanırlar. Ayrıca indirim tüketicide durdurucu etki yapar, yani insanları ürüne bakmaya yöneltir, dolayısıyla ürünü almaya kışkırtır"
şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2008 Cumartesi 16:10:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?