8
Mayıs
2024
Çarşamba
ESKİŞEHİR

Arınç ve Unakıtan, çiğ börek gecesinde

Eskişehir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin Anemon Otel’de düzenlediği Çiğbörek Gecesi’ne, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve eşi Münevver Arınç ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve eşi Aysen Unakıtan da katıldı.

Tatar asıllı olduğunu belirten Maliye Bakanı Unakıtan’ın, Tatarlara özgü kıyafet giyen eşi Aysen Unakıtan’la el ele tutuşarak geceye gelmesi dikkati çekti. Milli kıyafetli Tatar çocuklar, salona girişte karşıladıkları Arınç ve Unakıtan çiftine çiçekler verdi. Gecede çiğbörek ve Tatar aşlarından yiyen Arınçlar ve Unakıtanlar, bir süre Kırım Halk Dansları gösterilerini izledi.

Konuşma yapmak üzere eşiyle birlikte sahneye çıkan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a, Kırım’ın geleneksel kalpak ve yeleği giydirildi. Davetlilere Tatarlar’ın milli kıyafetiyle hitap eden Unakıtan, "Bakın size Tatar gelinini de getirdim. Benim karım Tatar gelini. Kıyafetini giydi. Bende yoktu, alamıyordum. Çok pahalı herhalde. Hanıma diktirdik. Yani, kimse hediye etmedi; para verdik, aldık. Benim yoktu, şimdi benim de oldu" diyerek, davetlileri güldürdü.

"Tatarlar, bizler çileli insanlarız" diyen Unakıtan, "Çünkü, atalarımız, dedelerimiz çile çekmekten başka gün görmemişler. Babaannem annelerinin, babalarının ne çileler çektiklerini bana anlattılar. Siyaset hayatına girmeden önce Kırım’a gittim. Kırım’da maalesef çileli hayat devam ediyor. Vakit bulursanız oraya gitmenizi tavsiye ediyorum. Dolayısıyla bu kültürünüzü devam ettirin. Atalarınızın nereden geldiğini hatırlayın" diye konuştu.

Eskişehir’i iftihar edilecek bir duruma getirenlere teşekkür eden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Eskişehir’den yeni bir hamle beklediklerini ve hükümet olarak bu konuda her türlü desteği vereceklerini ifade etti.
Unakıtan, vergileri de indirmeye başladıklarını hatırlatarak, "Bu Maliye Bakanı hepten alıyor demeyin, yani birazda indiriyor deyin" diye espri yaptı.
Eşinin bu yıl kestireceği kurbanı Kırım’a göndereceğini açıklayan Unakıtan, kendisine Eskişehirspor forması hediye edilmesi üzerine, "1971 yılında genç bir hesap uzmanı olarak buraya eşimle beraber vergi incelemesi için gelmiştik. Yeni evliydik. O zaman Eskişehirspor-Galatasaray maçını gördük. Eskişehirspor, o zaman şampiyonluğa oynuyordu. İnşallah, o eski günlerine geri döner" temennisinde bulundu.
TBMM Başkanı Bülent Arınç ise, yaptığı konuşmada, Kırım Türkleri’nin çok büyük zulümler gördüğünü dile getirerek, "Soykırım lafını çok fazla kullananlar var. Onlar çok meraklıysa, soykırımın ne olduğunu Kırım Tatarları’nın uğradığı bu zalimane, dehşetengiz tarihi okuyarak öğrenebilirler" dedi.
Gençlere aşılanacak 3 önemli bilinç olduğunu vurgulayan Arınç, şunları söyledi:
"Bunlar din, dil ve tarihtir. Kitaplarımız, dergilerimiz, gecelerimiz, toplantılarımız, evlerdeki sohbetlerimizle, her türlü kitle iletişim vasıtalarını kullanarak, asıl vatanların, oradan göçün, yaşanan hasretin, çekilen çilelerin ne olduğunu, nerede sonuçlandığını bilmemiz lazım. Tarih, çok büyük diktatörler, zalimler gördü. Bunların arkasından ağzını açıp, hayır dua eden bir tek insan bulamazsınız. Bunlardan birisi de zalimlerin en büyüğü Starin’di. Dünyada zulmün abidesi yapılsa, heykeli dilecek bir kaç kişiden birisi de Starin’dir. Starin gitti, bugün arkasından şöyle iyi bir insan diyecek, Sovyetler Birliği de dahil bir kişi bulamazsınız."
Arınç, konuşmasının ardından dernek yöneticilerinin kendisine hediye ettiği kalpak ve yeleği, "Ben sayın Bakan kadar sevimli olamam" diyerek giymedi.
Geceye, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Muharrem Tozçöken, Fahri Keskin, CHP Milletvekili Mehmet Ali Arıkan, Vali Kadir Çalışıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen ile çok sayıda davetli de iştirak etti.

ESKİŞEHİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2004 Pazar 13:21:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?