6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Atlıhan cazibe merkezi oldu

Eskişehir'de Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi kapsamında yeniden inşa edilen Atlıhan El Sanatları Çarşısı, sosyal hayata kazandırılan ticari bir merkez oldu.

Lületaşı, gümüş işlemeciliği, geleneksel ve yöresel el sanatlarının üretildiği, teşhir ve satışının yapıldığı 23 iş yerinin bulunduğu Atlıhan'da açılan restoran ve kafeteryalar bölgeye canlılık kazandırdı. 1850'li yıllarda Eskişehir'in büyük toprak sahiplerinden Takattin Bey tarafından çevre köy, kasaba ve şehirlerden gelen pazarcıların, seyyahların ve köylülerin konaklamaları için yapılan Atlıhan, iki yıl önce Odunpazarı Belediyesince yeniden inşa edildi.

Yapıldığı tarihten günümüze kadar birçok defa el değiştiren ve zaman içinde Han, Bardakçılar Hanı, Tavafçı Hanı, Odunpazarı Hanı gibi isimlerle anılanAtlıhan, hem dinlenilip hem hayvanların bakımının yapılmasından dolayı bölgehalkının da toplandığı önemli bir merkez oldu.19. yüzyılda ve geçen yüzyılın ilk yarısında bölgenin bütün sosyal,siyasal ve ekonomik gündeminin oluştuğu bir merkez konumunda olan Atlıhan, 20.yüzyılın özellikle ikinci yarısından sonra eski işlevini yitirerek metruk veharabe bir hal aldı.

HER GEÇEN GÜN ARTAN İLGİ

Atlıhan, Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi kapsamında 2006 yılında,orijinal mimarisi ve tüm tarih içinde ifade ettiği fonksiyon da göz önünde bulundurularak yeniden inşa edildi. Eskişehir'in tarihi Odunpazarı semtinde bulunan Atlıhan, kentin ilk vetek el sanatları çarşısı konumunda. Atlıhan, Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi kapsamında restore edilen çay bahçesi, restoran, pansiyon ve fotoğraf evi gibi çeşitli alanlarda işletmeye açılan tarihi evler bölgeye canlılık kazandırdı.Yerli ve yabancı turistlerin her geçen gün artan ilgisi Atlıhan'ı bölgede sosyal ve kültürel bir merkez yaptı. İçinde 23 satış birimi ve atölye bulunanAtlıhan'da, lületaşı, gümüş işlemeciliği, cam, seramik, pişmiş toprak kaplar,tezhip, ebru, hat gibi geleneksel el sanatları ile yöresel el sanatları ürünlerinin satışı yapılıyor.

AA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 17:33:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?