3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

AÜ Avrupalı oldu

Avrupa Uzaktan Eğitim Üniversiteleri Birliği (EADTU) Genel Sekreteri Piet Henderix, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden çok şeyler öğreneceklerini belirterek, "Bizim Türkiye’deki açıköğretim sistemini Avrupa ülkelerinde uygulamamız ancak rüyada olabilir" dedi.

Uzaktan eğitimde araştırma, kredi transferi, Avrupa’da uzaktan eğitimin gelişmesi, hayat boyu öğrenme konularında faaliyetler sürdüren EADTU’nun Genel Sekreteri Piet Henderix, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Rektör Prof. Dr. Engin Ataç ve Açıköğretim Fakültesi yöneticileriyle yaptığı görüşmelerde, Türkiye’de uygulanan uzaktan öğretim sistemi hakkında bilgi alan Henderix, Anadolu Üniversitesi’ndeki organizasyon, teknoloji ve kalitenin kendisini büyülediğini söyledi.

Devasa olarak nitelendirdiği açıköğretim sistemini kendileri için rüya olarak tanımlayan Piet Henderix, "1 milyon civarında bir öğrenciye sahip olup da kaliteyi korumak çok zor. Anadolu Üniversitesi yönetiminin çok etkin çalışması, çok büyük öğrenci kitlesini idare edebilmesi, AÖF bürolarının otonom sahibi olması sebebiyle sistem aksamadan çalışıyor. Anadolu Üniversitesi’nin kendi kendine yazılımlar geliştirmesi de beni etkiledi. Anadolu Üniversitesi’nin eğitsel teknolojiyi geliştirmesi benim başka üniversitelerde görmediğim bir uygulamadır. Türk toplumunun bilgi toplumu olması için her şeyi yapan Anadolu Üniversitesi’nden öğreneceğimiz çok şey var" diye konuştu.

Uzaktan hayat boyu eğitim konularında Anadolu Üniversitesi ile sıkı bir işbirliği içinde olabileceklerini, önemli projeleri ortaklaşa gerçekleştirebileceklerini kaydeden Henderix şunları söyledi:

"Anadolu Üniversitesi, birliğe katıldığında bu varlığını gösterme şansını daha fazla bulacaktır. Eğitimi hedef alarak diğer üniversitelerden kendini ayıran Anadolu Üniversitesi’nden öğreneceğimiz çok şey var. İki yönlü olarak kampus örgün eğitim ve uzaktan eğitim konularında iş birliği yapabiliriz. Anadolu Üniversitesi’nin kalite seviyesi yüksek derslerini Avrupa’nın diğer üniversiteleri içinde kullanabiliriz. Avrupa’nın değişik ülkelerinde yaşayan ve güçlü bir azınlık konumunda bulunan Türklerin engellenen okul kariyerleri, başarılı şeyler yapabilmelerinin önünü açacak eğitim programlarını da birlikte hayata geçirebiliriz. Avrupa’daki üniversitelere, Anadolu Üniversitesi’ni gezmelerini tavsiye edeceğim."

Henderix, artık dönülmez bir noktada olan Türkiye’nin er geç Avrupa Birliği’ne gireceğini sözlerine ekledi.

Piet Henderix ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Anadolu Üniversitesi Rektörü Engin Ataç ise, 1987 yılında kurulan Avrupa Uzaktan Eğitim Üniversiteleri Birliği’nin 18 Avrupa ülkesinde 6’sı uzaktan öğretim olmak üzere 19 üyesi bulunduğunu ve yaklaşık 1 milyon uzaktan eğitim öğrencisini temsil ettiğini açıkladı. Son yıllarda Anadolu Üniversitesi ile Avrupa’daki birçok üniversite arasında yakın ilişkiler doğduğunu anlatan Ataç, "Henderix’in ziyaretiyle bu yakınlık daha da pekişmiş oldu. Bundan sonraki dönemde çok ciddi ve verimli bir işbirliği imkanlarının doğacağını düşünüyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2005 Salı 16:55:33
Güncelleme :10 Mart 2005 Perşembe 14:05:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?