4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

AÜ'de 50. yıl anıtı açıldı

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nin (AÜ) 50. yılını anıtlaştırmak maksadıyla düzenlediği 50. Yıl Anıt Yarışması'nda uygulanmaya değer bulunan anıt ve çevre düzenlemesi yapılan Atatürk Meydanı'nın açılışı yapıldı.

AÜ Rektörü Fevzi Sürmeli, Yunus Emre Kampüsü'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 50. yılını kutlayan Anadolu Üniversitesi'nin Anadolu'da kültür, sanat ve üniversite kenti olma yolunda büyük adımlar attığını belirterek,

"Üniversitemizin 50. yılını anıtlaştırmak, başarılı tarihini simgeleştirmek ve çağdaş Türk sanatçılarını desteklemek amacıyla 50. Yıl Anıt Yarışması düzenledik. Uygulanacak anıtın malzemesinin açık havada, doğa koşullarına dayanacak nitelikte olması, biçimsel ve düşünsel bir bütünlük içinde sunulması, evrensel ölçütlerde kavramları içermesi, kültürel ve fiziksel çevreyle uyum içinde bulunması belirleyici özelikler olarak seçildi. 9 Mayıs'ta sonuçlanan yarışmaya toplam 54 proje katıldı. 12 Mayıs'ta toplanan seçici kurul projelerden 11'ini sergilemeye, 5'ini ödüle layık buldu. Tasarımcı Osman Sabit ve tasarımcı eşi Orkide Akkoç Sabit'in projesi uygulanmaya değer bulundu" dedi.

Prof. Dr. Sürmeli, 50. Yıl Anıtı'nın, Anadolu Üniversitesi'nin Eskişehir'le, her kademeden çalışanlarıyla ve öğrencilerle öğretim üyeleri arasındaki uyumu temsil ettiğini ifade ederek, "Söz konusu anıt geçmişten gelerek, çalışarak, değer katarak, yükselmeyi de temsil ediyor. Eserin uygulanması büyük bir araştırma sonucu oldu. Uygulanacak anıt çalışkan ve vefakar atölye çalışanları tarafından yapıldı. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Anıtın da sergileneceği Atatürk Meydanı'nı da yeniledik. Çevre düzenlemesi yaptık. Burada her yıl 10 Kasım ve akademik yıl açılış törenlerini yapıyoruz. Atatürk'ün adına yakışır bir meydan yaptık. Atatürk'e çelenkleri sıkışık bir yol üstünde değil, adına yakışır bir meydanda koyma imkanına kavuştuk. Bunun da sevincini yaşıyoruz. Bu sevincimi tarif etmem mümkün değil" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Rektör Fevzi Sürmeli, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, projeyi tasarlayan Osman Sabit, tasarımcı eşi Orkide Akkoç Sabit, akademisyenler ve öğrenciler paslanmaz çelikten yapılan anıtın açılışını yaptı.

iha
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2009 Pazar 17:53:27
Güncelleme :21 Haziran 2009 Pazar 18:08:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?