8
Mayıs
2024
Çarşamba
ESKİŞEHİR

AÜ'de ilk Cam Bölümü açıldı

Türkiye’de sanat ve tasarım eğitimi veren ilk cam bölümü, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde (AÜ) açıldı.

Anadolu Üniversitesi’nin 2.5 yıl önce Cam Bölümü kurulmasına karar vermesi ve YÖK’ten onay alınmasının ardından Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesindeki bölümün altyapı çalışmaları da tamamlandı. 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Cam Bölümü’ne kaydı yapılan 11 öğrenci, usta öğreticilerin nezaretinde tam donanımlı atölyede ateşte cama şekil vermeyi öğrendi. Bölümün açılışı sebebiyle 600 metrekare kapalı alandaki atölyede öğrencilerin çalışmalarını yerinde inceleyen Anadolu Üniversitesi Rektörü Engin Ataç, "Açtığımız Cam Bölümü Türkiye’de tektir ve hiç bir üniversitede yoktur. Anadolu Üniversitesi, ileride Paşabahçe’nin yapacağı atılıma yetiştireceği nitelikli insanlarla destek verecek" dedi. Ataç, 2005 senesinde 20. kuruluş yıl dönümünü kutlayacak olan Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kendine özgü birçok bölümüyle Türkiye’nin önde gelen fakültelerinden birisi olduğunu kaydetti.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Atilla Atar ise, "İçinde bulunduğumuz atölye neredeyse tavana kadar atık malzeme ile dolu büyük bir depo idi. Öncelikle işe bu mekanı boşaltıp, onarmakla başladık. Havalandırma, su, doğalgaz tesisatı, duvarların fayansla kaplanması, fırınlar, ergitme tankı, trommeller, şalomalar, cam kesme, delme, zımparalama makineleri ve bunlara bağlı olarak çeşit aparat ve araçlar, hammaddeler, cam boyaları ve benzeri yurtiçi ve yurtdışından satın alındı" diye konuştu.

Öğrencilerin ilk eserlerinin de davetlilerin beğenisine sunulduğu atölyede, 100 kilogram kapasiteli günlük ergitme tankı, 6 adet fırın, 10 adet şaloma, sulu kesim, cam delme, zımpara, rodaj ve parlatma yapabilen makineler bulunuyor. Cam bölümü öğrencilerinin, 1 yılı isteğe bağlı İngilizce hazırlık sınıfı olmak üzere toplam 5 sene öğrenim göreceği bildirildi. Lisans eğitim programında ise, temel sanat eğitimi, cam sanatı tarihi, cam teknolojisi, cam şekillendirme teknikleri gibi dersler bulunuyor.

eskişehir
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2004 Cumartesi 16:41:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ezgi deniz gül IP: 85.107.159.xxx Tarih : 27.01.2008 13:25:27

ben nuh kuşculu cam meslek lisesi lise 2 öğrencisiyim ortaya bişeyler çıkarabilmek beni bişeylerle uğraşmak beni çok mutlu ediyo bende mesleğimim ilerisini getirmek istitorum bunun için üniversitenize girebilmek için neler yapmalıyım şimdiden teşekkürler