6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

AÜ'den 'AnaPod' projesi

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde (AÜ), örgün bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin öğretim elemanlarından yüz yüze aldıkları derslerin kayıtlarını, video görüntüsü ya da seslendirilmiş olarak bilgisayar ve telefonlarında yeniden izlemelerini sağlayan "AnaPod" sistemi yayına girdi.

Türkiye'deki üniversiteler arasında ilk kez Anadolu Üniversitesi'nde hayata geçirilen ve Rektör Fevzi Sürmeli başkanlığında 13 öğretim üyesinin görev aldığı proje çalışmaları, geçen yıl Kasım ayında başlatıldı. Mart ayına kadar AnaPod Projesi'nin alt yapısı oluşturuldu. Projeden herkesin faydalanabilmesi için 10 bin saate yakın video, ses ve slayt gösterisini taşıyabilecek bir kapasiteye sahip çalışma alanı açıldı.
Üniversitenin örgün bölümlerindeki öğrenciler, yayına giren sistem sayesinde öğretim elemanlarından yüz yüze aldıkları dersleri, internet üzerinden AnaPod sistemine girerek, video görüntüsü ya da seslendirilmiş olarak tekrar izleyebiliyor. Ayrıca öğrencilerin, isterlerse söz konusu dersleri bilgisayarlarına ve İpod gibi taşınabilir cihazlarına da ücretsiz olarak indirebilecekleri belirtildi.

AnaPod Projesi'nin amacının; üniversite öğrencilerinin derslerini, web ortamına eklenen ve içeriği genişletilen görsel materyallerle öğrenmelerini sağlamak olduğunu belirten üniversite yetkilileri, "Öğretim üyeleri açısından düşünüldüğünde ise, dersle ilgili söyleşi, video çekimi, problem çözümü, sözlük gibi materyaller internet ortamına taşınarak, dersler daha da bir sunumla işlenebilecek. Her öğretim üyesinin sadece dizüstü bilgisayarını kullanarak hazırlayacağı ders kayıt ortamı, 3 dakikalık bir zaman diliminde kuruluyor.

Öğretim üyeleri herhangi bir uzmanın yardımına ihtiyaç duymadan istedikleri dersi anlatarak ister video, ister ses formatında AnaPod sistemine kolayca aktarabiliyor. Öğretim üyeleri istedikleri takdirde, sınıf ortamında ya da kendi bireysel odalarında derslerini yüksek çözünürlüklü videolar sayesinde oluşturabiliyor. Sistemin bir diğer kolaylığı ise, blog ve wiki teknolojileri sayesinde öğretim üyeleri, kaydettikleri ders içeriklerini tarih sıralamasıyla yayınlayabiliyor ve derslerle ilgili açıklamaları kolaylıkla yapabiliyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 14:59:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?