7
Mayıs
2024
Salı
ESKİŞEHİR

Avrupa dönemecinde Türkiye

Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür, Avrupalılar’ın Türkiye’den korktuğunu söyleyerek, "Böyle kalabalık bir Türk nüfusunu içine aldıklarında, Avrupa Birliği’nin bütün dengelerinin alt üst olacağından endişe ediyorlar" dedi.

Eskişehir Türk Ocağı tarafından Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Avrupa Birliği Dönemecinde Türkiye" konulu konferansta konuşan Türk Ocakları Genel Başkanı ve Ankara Ticaret Odası Meclis Başkanı Nuri Gürgür, Avrupa Birliği meselesinin medeniyet çatışmasının yanı sıra tarihi, kültürel derinliği de olduğunun altını çizdi.

Türkiye-AB ilişkilerinin en masum tarafının, rasyonel planda yeni bir inanç bağlamında değerlendirilmesi olduğunu ifade eden Gürgür, "Sorun evet-hayır gibi basit değil, aslında karmaşık. Sadece 1960’lardan beri devam etmeyen tarihi bir geçmişi olan Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz, bu topraklarda olduğumuz günden bu yana var, yarın da olacak. Anadolu’ya gelişimizi içine sindiremeyenler bizi bu topraklardan atmak için uğraştılar. Zaman zaman kesintiye uğrayan AB süreci kapsamında, 1980’lerde bizim farklı bir medeniyet ve kültürden olduğumuz daha ön plana çıkmaya başladı" diye konuştu.

Nuri Gürgür, Avrupa Birliği’nin, Türkiye ne zaman kapılarını çalsa "hazır değilsiniz" diyerek kapıyı kapattığını dile getirdi. Türkiye’nin AB’ye üye olmadan Gümrük Birliği’ne kabul edilmesinin altında Avrupa’nın çıkarlarının yattığını söyleyen Gürgür, şöyle konuştu:
"Türkiye, adaylığının resmen telaffuz edilmesinin ardından ev ödevlerini yani Uyum Yasaları’nı tek tek çıkararak, gayret gösterdi. Ancak Avrupa Türkiye’yi içine almaya hazır mı? Olayın kritik sorusu budur. Avrupalılar, derin bir zihin kargaşasıyla karşı karşıya bulunuyorlar. Pek de haksız sayılmazlar. Biz, yüzyıllar süren çatışmaların ardından Avrupalı’nın zihin derinliğinde ötekiyi temsil ediyoruz. Avrupalı Türkiye’den korkuyor. Çünkü AB’nin ilk aşamasında nüfusumuz 31 milyondu. İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya’nın nüfusları bizden birer misli daha fazlaydı. Bugün Türkiye’nin nüfusu 73 milyon. Nüfusumuzun 2025’te 85, 2050’te 97 milyon olması bekleniyor. Bu arada Almanya’nın nüfusu ise 70 milyon civarında olacak. Avrupa’da yaşayıp dilini ve dinini muhafaza eden Türkler’i asimile edemeden 97 milyonluk Türk nüfusunun AB’nin içinde olacağını düşünen Avrupalılar, dehşete düşüyor. Aslında Avrupalı bir şey gizlemiyor. Bunları sık sık söylüyor. Biz ise duymazlıktan geliyoruz."

Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Nedim Ünal da, Türk milletinin çok önemli bir süreçten geçtiğini ve 200 senelik bir hesaplaşmayı yaşadığını kaydetti.

Konferansı, AK Parti Eskişehir Milletvekili Fahri Keskin, Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu ile diğer yetkililer ve çok sayıda vatandaş takip etti.

ESKİŞEHİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2004 Pazar 17:07:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?