3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Ayaz göç ettiriyor

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, Eskişehir’de çalışan memur, işçi ve emeklilerin, havaların soğuk olması sebebiyle daha sıcak illere göç ettiğini söyledi.

TEKAM Müdürü Muammer Kaya yaptığı açıklamada, sert karasal iklime sahip olan Eskişehir’in Ankara’dan 1, İstanbul’dan 2, Bursa ve Balıkesir’den 3, Bolu’dan 5 ve Antalya’dan 7 derece daha soğuk bir iklime sahip olduğunu belirterek, "Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgeleri arasında bir geçiş noktasında yer alan Eskişehir’de, kışlar sert ve sürekli, yazlar ise gündüzleri sıcak, geceleri serindir. Gece ile gündüz sıcakları arasındaki fark büyüktür. İlin yıllık ortalama sıcaklığı 11 derecedir. Hava durumu sıcaklığı insanların günlük çalışma performanslarını, üretkenliklerini, psikolojilerini ve ısınma için yapması gereken (yakıt, izolasyon, bina kalitesi, inşaat malzemesi kalitesi v.s.) harcamaları, ısınma ve ısınmadan kaynaklanan zehirlenmeleri (hava kirliliği, karbonmonoksit) ve sağlık giderlerinin artmasını direkt olarak etkilemektedir" dedi.

Eskişehir’de ortalama en sıcak ayın temmuz ayı olduğunu ifade eden Kaya, "İlin en soğuk ayı ise ocaktır. Ocak, şubat, mart, nisan, kasım ve aralık aylarında mutlaka ısıtma sisteminin (soba-kalorifer) çalışması gerekmektedir. Mayıs ve ekim aylarında kısmen ısınma gerektirebilmektedir. Eskişehir’de en yüksek ve en düşük sıcaklık farkı, 14 derece ile temmuz ve ağustos aylarındadır. Kışın bu fark 6 dereceye düşmektedir. Her kış en az 6, en fazla 7 ay ısınmak için soba, kalorifer yakmak zorunda, su ısıtmak için de daha fazla para ödemek zorunda kalınmaktadır. Ayrıca vatandaşlar 6-7 ay ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğine, bununla birlikte 6-7 ay karbonmonoksit zehirlenmelerine maruz kalmaktadır. Eskişehirli, bina izolasyonuna ve inşaat malzemesine daha fazla harcama yapmak zorundadır" diye konuştu.

Profesör Muammer Kaya, uzun kış şartlarının yatırımı da olumsuz yönde etkilediğini vurguladı. Eskişehir’e ortalama en fazla yağışın 50.8 milimetre ile aralık ayında düştüğünü açıklayan Kaya, şunları söyledi:

"En çok yağış alınan aylar ise aralık, ocak, mayıs, en kurak ay ağustostur. Şehre düşen yıllık ortalama yağış miktarı 387 milimetredir. Eskişehir’de ısınma ve ısıtma masrafları ile inşaat yapım maliyetlerinin yüksekliği hem Eskişehirliler, hem de şehre yatırım yapacak firma ve kişiler için caydırıcı olmaktadır."

İHA
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2005 Pazartesi 15:17:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?