4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

Bakan Ergün Eskişehir'de

BAKAN ERGÜN ESKİŞEHİR'DE

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Girişimci, kriz bittiğinde yanlış yerdeyse hiçbir ilerleme kaydedemez" dedi.

Bir dizi programa katılmak üzere Eskişehir'e gelen Bakan Nihat Ergün, Vali Mehmet Kılıçlar'ı ziyaret etti.

Ergün, ziyarette yaptığı konuşmada, Eskişehir'in ülkenin önemli bir sanayi merkezi durumunda olmasına karşın dışarıdan böyle görünmediğini belirtti. Ülkedeki bazı illerin coğrafi konumlarının dezavantaj oluşturmasına rağmen müteşebbis güçlerin söz konusu illeri rekabette yukarılara taşıdığını ifade eden Nihat Ergün, "Buradaki girişimci ruh, kentin, ülkenin önemli sanayi merkezi olmasında rol oynadı.

İki üniversitenin bulunması, teknoparkların olması ve Ar-Ge faaliyetlerin yaygınlaşması, ilin rekabet gücünü günden güne artırıyor. Bu bizim için sevindiricidir. Günümüzdeki küresel krizin etkileri devam ederken, kentteki girişimci ruhun sürmesi, krizin etkilerini azaltıyor. Hiçbir kriz sonsuza kadar sürmeyecek, mutlaka bir gün sona erecek. Kriz sona erdiğinde girişimcinin durduğu yer çok önemli. Kriz bittiğinde girişimci yanlış yerdeyse hiçbir ilerleme kaydedemez. Kriz döneminde önemli adımlar attık.

Sanayici üzerindeki istihdam, vergi yüklerini azaltan, vergi indirimleriyle iç piyasayı canlandıran, rekabet gücüne katkı sağlayan, sektörlerin çarkının dönmesine imkan sağlayan düzenlemeleri devam ettirdik. Kriz sona ererken herkes yeni yatırımların peşine düştü. Türkiye'nin her yerinde yeni teşvik sistemiyle yeni yatırımlar başladı" diye konuştu.

Bakan Ergün, eskiden politikacıların ve devlet başkanlarının, işadamlarını başka ülkelere yatırım yapmaya teşvik ettiğini kaydederek şunları söyledi:

"Bugün yatırımcılar, işadamları bizi peşinden sürüklüyor. Dünyanın birçok yerinde fuarlar açıp ürünlerini sergileyerek yeni ortaklıklar kuruyorlar, yatırımlar yapıyorlar, fabrikalar açıyorlar. Ülkenin her yerinde yatırımlar yapıyorlar. Yatırımcılar ve işadamlarına yetişemiyoruz. Girişimcilerimiz çok dinamik. Türkiye'ye ilerletecek olan girişimcinin dinamikliğidir. Ekonomik krizin hissedilmeye başladığı günden beri girişimcilerin finansmana erişimiyle ilgili faiz oranlarındaki düşüşler, sigorta primlerinde 5 puanlık indirimler, kadın ve genç istihdamı yaptığında sigorta işveren payının hazine tarafından karşılanması gibi teşvik edici, destekleyici unsurları hayata geçirdik. Bazı sektörlerde KDV ve ÖTV indirimleri yaptık. Böylece sektörlerdeki istihdam kaybını önleyerek çarkların dönmesine katkı sağladık. Zaten kamunun ekonomideki rolü zor günlerde ortaya çıktı."

Bugün devletin fabrika kurma ihtiyacının olmadığını vurgulayan Nihat Ergün, "Fabrikalar, yatırımlar özel sektör tarafından yapılacak. Eskiden patiska ve ayakkabı fabrikalarını devlet kuruyordu. Çünkü girişimci gücümüz, sermaye, teknoloji birikimimiz yeterli değil. Artık devlet bunların hiçbirini yapmayacak. Şeker fabrikasından, uçak ve otomobil fabrikasına kadar hepsini kuracak girişimci gücümüz var" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2009 Cuma 13:35:05
Güncelleme :6 Kasım 2009 Cuma 17:30:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?