5
Mayıs
2024
Pazar
ESKİŞEHİR

Bakan Ergün Eskişehir'de

BAKAN ERGÜN ESKİŞEHİR'DE

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Agresif dış politika anlayışımızı sürdürecek ikili ve çok taraflı anlaşmalarla ticareti artırmaya devam edeceğiz" dedi.

Eskişehir'de düzenlenen "Türkiye Seramik Sanayii Buluşması" toplantısında konuşan Bakan Ergün, TÜİK'in dün açıkladığı rakamlara göre, bu ylın ilk çeyreğinde yüzde 11.7 orarında büyüyen Türkiye'nin, OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi olmayı başardığını söyledi. Nihat Ergün, ilk çeyrek büyümesinin böyle yüksek olmasının ekonomi çevrelerinin moralini iyi yönde etkileyeceğini ve önümüzdeki dönemde de olumlu bir yansıma yapacağını belirterek şunları söyledi:

"Geldiğimiz noktada Türkiye'nin, bu yıl en az yüzde 6 oranında büyüyeceğini şimdiden görebiliyoruz. Son derece uygun olan bu ortamı en iyi şekilde değerlendirmeli, reel sektörümüze odaklanmalıyız. OECD'nin bir başka tahmininde, 2011-2017 döneminde Türkiye'nin ortalama yüzde 6.8'lik büyüme oranıyla dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden birisi olacağı ortaya konulmaktadır. Bu uygun ortamın nimetlerinden yararlanmak için güçlü ve dinamik bir reel sektöre ihtiyacımız var. Birçok sektörde olduğu gibi seramik sektörünün önünde de iyi değerlendirilmesi gereken fırsat alanları oluştu."

"Agresif dış politika anlayışımızı sürdürecek ikili ve çok taraflı anlaşmalarla ticareti artırmaya devam edeceğiz" diyen Bakan Ergün, "Gittiğimiz her ülkede vizelerin kaldırılması, serbest ticaret, gümrüklerde iş birliği gibi anlaşmaları peş peşe imzalıyoruz. Tabii ki bazı sektörlerde vergilerin kademeli olarak indirilmesi söz konusu oluyor. O ülkelerin de kendi imkanları ölçüsünde bunu yapıyoruz. Yani Serbest Ticaret Anlaşması yapıyorsak karşımızdaki ülkenin beklentileri de önemli. Ama bütün bunlara

rağmen o kanalın açılmış olması başlı başına önemli ve değerli. O kanalın açılmasının bütün sektörlere nasıl bir avantaj sağladığını görüyoruz. Eğer bu dış politika, bu serbest ticaret anlaşmaları, komşularla sıfır problem, pazarları çeşitlendirme amacıyla dünyaya açılma anlayışları olmasaydı, Türkiye 2002 yılında 36 milyar dolar ihracattan 2008 yılında 132 milyar dolar ihracata nasıl ulaşabilirdi?" diye sordu.

Seramik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'na son şeklinin verileceği "Türkiye Seramik Sanayii Buluşması" toplantısında; Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Kütahya Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur, Eskişehir-Bilecik-Kütahya Seramik İş Kümesi Başkanı Zeki Şafak Ozan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Niyazi İlter ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa da birer konuşma yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2010 Perşembe 15:37:03
Güncelleme :1 Temmuz 2010 Perşembe 16:13:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?