5
Mayıs
2024
Pazar
ESKİŞEHİR

Bakan Gönül Eskişehir'de

BAKAN GÖNÜL ESKİŞEHİR'DE

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, F35 projesinde Türk sanayiinin aldığı iş payının 7 milyar doları aşmasının iftihar verici olduğunu belirterek, "Ülkemizin havacılık sanayiinde dünyada önemli bir merkez haline gelebileceğine gönülden inanıyoruz" dedi.

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Alp Havacılık Motor Komponent Üretim ve Mühendislik Merkezi'nin temel atma töreninde konuşan Bakan Gönül, havacılık ve sanayi kenti Eskişehir'deki yatırımların bugün yeni bir seviyeye ulaştığını söyledi. Vecdi Gönül, Alp Havacılık'ın savunma sanayii projeleri çerçevesinde 10 yılı aşkın süredir havacılık sanayiine yönelik birçok hassas ve kritik parçanın üretimini başarıyla gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarının karşılanmasına

yönelik olarak yürütülen projelerin tamamında ülkemiz sanayiinin etkin katılımını hedeflemekte olduğumuz, kamuoyunca ve sizlerce bilinmektedir. F16 projesiyle bundan 25 yıl önce başlayan havacılık yatırımlarımız, bugün müşterek taarruz uçağı F35 projesiyle hızlanarak devam etmektedir. F35 projesinde iftiharla ifade etmeliyim ki, Türk sanayinin aldığı iş payı 7 milyar doları aşmış bulunmaktadır. Bu projeye 10-11 milyar dolar ödeyeceğimiz hesaba katılırsa, demek ki yüzde 50'yi aşan bir rakama bugünden

ulaşmış bulunmaktayız. Bu başarıda hiç kuşkusuz, savunma ve havacılık sanayiinin ulaştığı uluslararası rekabetçi seviye büyük önem taşımaktadır. Ülkemizin yetişmiş iş gücü uluslararası standartlarda ve yüksek kalitede imalat yapabilen sanayii, rekabetçi maliyet altyapısıyla havacılık sanayiinde dünyada önemli bir merkez haline gelebileceğine gönülden inanıyoruz. Bu alandaki mühendislik ve tasarım birikimimiz de hızla gelişmektedir" diye konuştu.

Alp Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Alpata da Türkiye'ye havacılık ve uzay sanayiinde en güncel teknolojileri ve yüksek katma değerli projeleri kazandırmaya devam etmek için çalışmaları sürdüreceklerini kaydetti.

Pratt-Whitney F135 Programı Başkan Yardımcısı Warren Boley ise törende yaptığı konuşmada, Alp Havacılık ile büyük önem verdikleri ilişkilerini artırarak devam ettireceklerini dile getirdi.

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar'ın da konuşma yaptığı törenin ardından merkezin temeli Bakan Gönül, beraberindekiler ve Alpata ailesi tarafından butona basılarak atıldı.

Motor Komponent Üretim ve Mühendislik Merkezi'nde, Alp Havacılık'ın IDEF 2009 sırasında Pratt-Whitney şirketiyle ile İstanbul'da imzaladığı mutabakat ile ana kaynak haline geldiği F-35 Lightning II JSF/MTU uçağı, Pratt-Whitney F135 motoru Titanyum IBR (Integrally Bladed Rotors-Yekpare Fan Rotorları) mühendislik ve üretim faaliyetleri ana kaynak olarak gerçekleştirilecek. Yeni tesiste başta F135 ve F100 motorları olmak üzere bir çok jet motoru için uçuş kritik komponent üretimi yapılacak.

Tamamı 22 bin metrekare kapalı alana ulaşacak olan yeni tesiste, ilk aşamada titanyum IBR aşamalarının üretiminin gerçekleştirileceği ve 23 milyon ABD doları tutarında bir yatırım yapılacağı bildirildi. Bu yatırım sonucunda Alp Havacılık'ın bu kritik teknolojiye sahip birkaç global kaynak arasında yer alacağı vurgulandı. Yeni tesisteki yatırımlar sonucunda Alp Havacılık'ın, günümüz motorlarındaki daha yüksek verim gereksinimleri ile disk ve kanatçıkların tek parça olarak işlenmesi ile üretilmesini

sağlayan yeni nesil ve çevreci 'Flank Milling' teknolojisini hem kullanma hem de geliştirme fırsatı yakalayacağı açıklandı.

Temel atma törenine AK Parti Eskişehir milletvekili Nedim Öztürk, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, tutuklanan İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu yerine vekaleten atanan Ankara İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Erdal Eren, çok sayıda mülki ve askeri erkan ile davetliler katıldı.

BAKAN GÖNÜL ESKİŞEHİR'DE
BAKAN GÖNÜL ESKİŞEHİR'DE
İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2010 Çarşamba 16:17:04
Güncelleme :10 Şubat 2010 Çarşamba 16:51:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?