6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Bakan Unakıtan Eskişehir'de

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Doğalgazın fiyatı arttı. Bazen artıyor, bazen iniyor. Bunlar yurt dışına bağlı şeyler'' dedi.

Bakan Unakıtan, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Eskişehir Merkezi'nin açılışı dolayısıyla Eskişehir Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, doğalgazın fiyatının arttığını hatırlatarak, "Bazen artıyor, bazen iniyor. Bunlar yurt dışına bağlı şeyler. Bizde petrol ya da doğalgaz arttı, azaldı, ben onu bütçeden karşılayamam. Bunu yapanlar ne bütçe açığını, ne de başka açıklarını kapatabiliyor" diye konuştu.

Doğalgaz için BOTAŞ'a zammı sorduğunda, ''Zammı yapmazsam, maliyetlerin altında satış yapacağım'' cevabını aldığını ifade eden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, şunları söyledi:

"Ne demek o? Bunun manası bütçeden vermektir. Elektrikçiye soruyorum, parayı toplayamazsam doğalgazcıya veremiyorum' diyor. Birbirine bağlı. Telefon parası ödemeyen var mı? Ödemezsen telefon kesilir. Elektrik parasını da ödenmedi mi keseceksin çünkü memlekete elektriği yetiştiremeyeceğiz. 'Tamam maliyetine verelim, kar koyup milleti inletmeyin' dedik. 'Hükümet olarak kusura bakmayın ey millet, vaziyet böyle' dedik. 'Petrolün fiyatları iniyor, bu fiyatlara az yansıyor' diyor TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu.

TÜPRAŞ, Enerji Piyasası'nı çağırdım. 'Bizi Rekabet Kurumu inceledi' dediler. Yok dedim, bir de ben inceleyeceğim. Hakikaten doğru mu, bakacağım."
Bakan Unakıtan, Türkiye'nin dünyadaki rekabet gücünü artırmak için üretimdeki maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece ara malı burada yapıp da kendi ihracatçımıza değil, aynı zaman da onları dışarı da ihraç edebilecek hale gelmemiz lazım. Çıkar yolumuz bu. Başka yolumuz da yok. Kahraman Türk milleti olarak bunu başaracağız. Yaşanan gelişmelerden Türkiye karlı çıkacak. Evet zararlarımız olmayacak mı? Olacak. Nedir? Bir defa kredi limitleri artırılıyor dünyada. Bizim bankalara, özel sektöre de yansıyacak bu. Ya da aynen gelecek de maliyetler artacak. Bunların kaçınılmaz sonuçları var. Ben onlara tamam diyeceğim. Fakat bu nasıl bir fırsata çevrilir, ona da bakmak zorunluluğumuz var. Elhamdülillah bizim batan bankamız, geri dönen kredilerimiz, ödenmeyen kredilerimiz yok. Şimdi herkes geleceğe dönük tedbirler alıyor. Almaya da devam edeceğiz. Gönlümüz rahat olsun ama hesabımızı bilelim. Ona göre hareket edelim."

İHA
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 15:11:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?