6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Bakan Unakıtan Eskişehir'de

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, dış ticaret açığının kapatılması için komisyon kurulduğunu bildirdi.

Bazı açılışlar ve incelemelerde bulunmak üzere Eskişehir'e gelen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Odunpazarı Belediyesi'ni ziyaret etti. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplayan Unakıtan, bir soru üzerine, bir ülkede ekonominin fevkalade önemli olduğunu belirterek, "Siyasi ve ekonomik istikrarı olmayan ülkede devamlı dalgalanmalar ve riskler söz konusu olur. Bizde de bir belirsizlik vardı, o şimdi bitti. Belirsizlik bitince yerli ve yabancı yatırımcı önünü gördü. Ekonominin kaideleridir bunlar.

Dolayısıyla şimdi hem yatırımlar daha fazla artacak hem de işsizlik azalacak. Dış ticaret açığının azaltılması için bir komisyon kurulması karalaştırıldı. Başbakanımızın başkanlığında toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun bir karardır bu. Bu komisyonu kurma hazırlıkları, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in başkanlığında başladı. Bu çalışmalara özel sektör de katılacak. Yakında Başbakanımız başkanlığında yeniden toplanacağız. Her ay toplanan bir kuruldur. Orada bu konunun takibi yapılıyor" dedi.

Bakan Unakıtan, enflasyonun sadece bizim ülkemizin sorunu olmadığını ifade ederek, "Enflasyon bütün dünyanın sorunu. ABD'de tarihinin en büyük enflasyonu gerçekleşti. Enflasyonun bu derece artmasına sebep olan bazı nedenler var ki, bu kimsenin elinde değil. Mesela petrol fiyatlarının artmasına karşı ne var elimizde? Artmasın diye dua edeceksin, başka bir şey yok. Veya gıda fiyatları artıyor. Bilhassa bazı gıda maddelerinden biyo-dizel, biyo-etanol gibi akaryakıt üretilmeye başlanınca gıda fiyatlarında artışlar oldu. Buna karşı dünyada başka değişiklikler var. Bir Çinli eskiden 25 kilo et yiyordu, şimdi 50 kilo yemeye başladı. Buna paralel olarak tüketimler artmaya başladı. Mesela Çin bir yerden alım yapmaya başladı mı bütün dünyada bu ürünlerin fiyatları artmaya başlıyor. Bugün Çin ve Hindistan'ın nüfusunu topladığın zaman dünya nüfusunun yarısı oluyor neredeyse. Öyle olunca bu ikisi bir alım yapmaya başlayınca bütün dünyanın dengeleri değişiyor. Bir de madenlerde yüzde 100, yüzde 500 oranında fiyat artışları olabiliyor. Bunlar enflasyonu tetikliyor. Devletler buna karşı bir şey yapamıyor. Merkez Bankası gerekli tedbirleri alıyor. Biz de Merkez Bankası'nı enflasyon hedeflerini tutturabilmesi için elimizden geldiği şekilde destekliyoruz. Maliye Bakanlığı'nın mali disiplini dolayısıyla Merkez Bankası'nı enflasyon konusunda fevkalade desteklemeye devam edeceğiz. Yani tek haneli enflasyon hedefinden vazgeçmiş değiliz. O hedefe varabilmek için de elimizden geleni yapacağız. Bundan önceki yerel seçimlerde enflasyonu düşürdük. Belediyelere yerel seçimlerde her zaman verdiğim parayı vermedim. O zaman, benim verdiğimiz parayı alacaklar, seçim derken para kaynayacak gidecek, çar-çur olacak. Biz mali disiplinden seçim için vazgeçmeyiz" diye konuştu.

Hükümetin memur zammı görüşmeleri ile ilgili olarak konuşan Unakıtan, "Memur sendikalarıyla ilgili Bakanımız Murat Başesgioğlu başkanlığında bugün görüşmelere başlandı. Biz hükümet olarak memurlarımızı, işçilerimizi enflasyona ezdirmeyen ve durumlarını da iyileştirmek için elimizden gelen azami gayreti gösteren bir hükümetiz. Başbakanımız da bu konuda gayet hassastır. Görüşmeler başladı, hayırlısıyla sonuçlanır inşallah" dedi.
Bakan Unakıtan, cuma namazını kıldığı Gökmeydan Mahallesi Ziyapaşa Camii çıkışında vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2008 Cuma 21:51:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?