8
Mayıs
2024
Çarşamba
ESKİŞEHİR

Bakan Unakıtan ESO'yu ziyaret etti

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, sanayicinin rekabet gücünü artırmak gerektiğini belirterek, "Yatırım indirimine karşı değiliz, ama her yere yatırım indirimi olmaz" dedi.


Bakan Unakıtan, Eskişehir Sanayi Odası'nı (ESO) ziyaretinde yaptığı konuşmada, yatırım indirimine karşı olmadıklarını belirterek, "Ama, her yere yatırım indirimi de olmaz. Türkiye'ye teknolojik katkısı olan nitelikli yatrımlara indirim vermemiz lazım. İkinci dönemdeki ekonomik tedbirlerimizden birisi odur. Mikroekonomik tedbirlere ağırlık vereceğiz. Hem maliyetleri düşürerek sanayicinin rekabet gücünü arttırmamız lazım hem de daha fazla katma değeri üreten yatırımlar yapmamız gerekiyor. Cari açıkların da, hepsinin temelinde o var. Hatta istihdamın artmasının şartı odur. Onları yerine getirmeye çalışacağız" diye konuştu.


ESO'yu ve Organize Sanayi Bölgesi'ni çok beğendiğini ifade eden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Eskişehir'in sanayisinin Türkiye'nin yapısına benzediğini kaydederek, şunları söyledi:
"Milli hasıladan pay alan sektörlerden tarımın payı yüzde 12, sanayinin 28'dir. Burada biraz daha iyi, hizmet sektörü güzel gelişmiş. 4.5, 5 yıl içerisinde tarımdan tarım dışı sektöre aşağı yukarı 1 milyonun üzerinde insan kaydı. Türkiye böyle bir transformasyon yaşıyor. Eskişehir, bunu daha fazla yaşamış, daha fazla da yaşayacak. Eskişehir, daha ileri bir tarıma geçmek mecburiyetinde. Mesela; organik tarımı burada geliştirmek mecburiyetimiz var. Avantajı termal su olan Eskişehir'in sanayisinde; alt yapısından, yetişmiş adamına kadar her şey var. Türkiye'de olmayan bir şey daha var. Burada daha ileri teknolojilerin alt yapıları mevcut. Uçak sanayi gibi."
Unakıtan, iş dünyasından gelen bir bakan olduğunu dile getirerek, "Eskişehir, benim adaylığımı fazla istemiş. AK Parti İl Başkanı, 'Eskişehir sizi çok istiyor' dedi. Biz de 'Eskişehirliyiz' dedik, geldik. Ben kavga etmek, çene çalmak için gelmedim. Eskişehir'in büyük avantajları var. Eskişehir'i bir dünya markası haline getirmemiz lazım. Eskişehir'i dünya ile birleştirmedikçe, dünya markası haline getiremeyiz. Bu, uçaktır. Bir şehre uçak inmiyorsa, oraya yatırımcı zor getirirsiniz. 5 yıldızlı otel var, ihtiyaç olursa daha fazlası açılır. Burayı gören yatırımcı Eskişehir'e hayran kalır. Bana birçok otomotiv yatırımcıları geliyor. Otomotiv sektörü, yerli üretimin payını arttırmalı. Bursa, İstanbul doygunluğa erişmiş, yen bir yer arayışı içerisindeler. Onlara cazibe olacak bir şey verdiğimiz de, onlar buraya gelmeye hazır. Bazı büyük otomotiv sektörleri temsilcileri, ileri doğru gidecekleri yerin Eskişehir olduğunu söylediler. Eskişehir, klasik ürünlerin üretildiği yer değil. Bundan sonra yüksek teknoloji şirketlerini buraya getirmemiz lazım. Yazılım sektörünü Eskişehir'e getiriyoruz. Türksat'ın yazılımları da burada yapılacak. Bir yerden başlamamız gerekiyor. Eskişehir bir uçak, organizasyonu hep birlikte yapmamız lazım. Plan yapacağız, ondan sonra el birliğiyle çalışacağız. Çünkü, bunu yaparken particilik yoktur, Eskişehir'in menfaati vardır. Bu OSB, Türkiye'nin değil dünyanın bile bildiği bir sanayi bölgesi olacak" dedi.

 
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a brifing veren ESO Başkanı Savaş Özaydemir ise, "Sanayi yapımızın 3.5 milyar dolar cirosu var ve çalışan sayımız 42 bine ulaştı. Bunların yüzde 95'i kayıt içidir. İhracatta 2002 yılının 2 katına çıktık. Eskişehir, kendisiyle rekabet eden Denizli, Gaziantep, Konya ve Kayseri'den daha fazla vergi ödüyor. Bu illerin ciroları bizim çok üstümüzdedir. Eskişehir tüccarı namusludur, vatanını sever, vergisini verir diyebilirsiniz. Öbürlerine ne dersiniz bilemem. Bize teşvik vermemenize rağmen, 43 teşvik alan il arasında yer alan Kütahya ve Afyonkarahisar'dan daha fazla yatırım yaptık" diye konuştu.


Bakan Unakıtan, sanayicilerin enerji fiyatlarından dolayı sıkıntılı olduğunu vurgulayan Özaydemir'in, "Enerji fiyatlarına bir şey diyeceğimiz yok. Ucuzlatın diyecek yüzümüz yok. Ama ucuzlatmanın bir yolu da sizin dükkandan geçiyor" sözlerine, "Her yol benim dükkandan geçer" karşılığını verdi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ESO Başkanı Savaş Özaydemir'in "Bize ağabey lazım" demesi üzerine "İşte ağabey var, Kemal ağabey burada" dedi.


Savaş Özaydemir, sağlık merkezi, 5 milyon metrekarelik havacılık ve savunma sanayi organize sanayi bölgesinin hayata geçirilmesi, Eskişehir-İstanbul Karayolu'nun yapımı, Organize Sanayi Bölgesi girişine köprülü kavşak yapımı ve OSB'ye demiryolu bağlantısının sağlanması için Kemal Unakıtan'dan yardım talep etti.
Özaydemir'in, beklentileriyle ilgili hazırladıkları kitapçığı sunduğu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise, yardım sözü vererek, "Mekece yoluna hükümet olarak önem veriyoruz. O yolu bitireceğiz. Eskişehir İstanbul bağlantısını hem tren yolu hem karayolu hem havayolu süratle bitirmeyi hedefledik. Bunlar, hükümetin en önemli projeleri. Seçim arefesinde her şey politikaya çekiliyor. Ama ben politika yapmak için söylemiyorum. Antalya'ya gittim, Büyükşehir Belediyesi kaç tane köprülü kavşak bitirmiş, neyse.
İnşallah el birliğiyle yaparız" açıklamasını yaptı.

 
Bakan Unakıtan, daha sonra Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bazı fabrikaları gezdi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2007 Cuma 18:53:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cemil IP: 88.245.210.xxx Tarih : 20.06.2007 22:47:54
Sevgili hemşehrilerim.Bu adamı lütfen seçtirmeyin.Güzel şehrimize sahip çıkın.Bu adamın her şeyi yapmacık.Bu adam, Eskişehirden seçilirse, Eskişehirin her şeyini kendi zimmetine geçirir. Bursa,Balıkesir ve diğer illerde olduğu gibi Yazık etmeyin güzel şehrimize. Düşmeyin bu adamın arkasına