3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Bakanlar Başkan'ı tebrik etti

Devlet Bakanı Güldal Akşit ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Eskişehir’de 70 engelliye akülü araç ve tekerlekli sandalye dağıttı. Bir dizi programa katılmak üzere Eskişehir’e gelen Bakan Ali Coşkun ile Güldal Akşit, valiliği ziyaret etti.

Bir dizi programa katılmak üzere Eskişehir’e gelen Bakan Ali Coşkun ile Güldal Akşit, valiliği ziyaret etti. Valilik’te konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, sanayileşme alanında hızla gelişen Eskişehir’in yatırımların cazibe merkezi haline geldiğini söyledi.

Türkiye’de teknolojinin ihmal edildiğini ve ülkenin en büyük eksikliğinin rekabet gücü ve teknoloji konuları olduğunu anlatan Coşkun, Lizbon Anlaşması’na göre bu alanlara gayri safi milli hasıladan yüzde 3 pay ayrılması gerekirken, Türkiye’nin yüzde 0.64 pay ayırdığına dikkati çekti. Ali Coşkun, hükümet olarak teknolojiye 2007 yılında yüzde 2, 2010 yılına kadar da anlaşma gereği yüzde 3 pay ayırmayı hedeflediklerini açıkladı. 16 üiversitede Teknoloji Uygulama Merkezleri kurduklarının altını çizen Bakan Coşkun, iktidar olarak teknolojiye önem verdiklerini kaydetti.

Vali Kadir Çalışıcı, Devlet Bakanı Güldal Akşit ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’a Sarıcakayalı kadınların yaptığı el işleri ürünlerini hediye etti.

İki bakan, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’i de makamında ziyaret etti. Bakan Ali Coşkun, belediyeler arasında ayrım yapmadıklarını ifade ederken, Büyükerşen’in uzlaşı içinde çalışmasını takdir ettiklerini dile getirdi. Büyükerşen de, seçimden sonra parti rozetini çıkararak görev yaptığını söyledi.

Bakan Akşit ile Coşkun, ardından Osmangazi Üniversitesi Spor Salonu’nda düzenlenen ’2005 Yılı Engelliler İstihdam Yılı Başlangıç Pogramı’na katıldı. İşitme Engelliler Korosu’nun işaret diliyle İstiklal Marşı’ı okumasıyla başlayan törende, Zihinsel Engelliler Eğitim ve Koruma Derneği Başkanı Gülhayat Öcal’ın zihinsel engelli çocuğu Murat Öcal ile birlikte "Kar Tanesi’ adlı şarkıyı söylemesi duygulu anların yaşanmasına sebep oldu. Salonda bulunan engellilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben teşekkür yazısı kaldırması dikkati çekti.

Devlet Bakanı Güldal Akşit, törende yaptığı konuşmada, Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın yaptırdığı araştırmanın neticesine göre, Türkiye’de 8 milyon 431 bin 937 özürlü bulunduğunu açıklayarak, "Bunun genel nüfusa oranı yüzde 12.29’dur. Erkeklerde oran yüzde 11.10, kadınlarda ise yüzde 13.45’tir. Ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel özürlülerin oranı yüzde 2.58 iken, sürekli hastalığı olanların oranı yüzde 9.70’dir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda İngiltere’de özürlülük oranı yüzde 12, Avusturya’da yüzde 20, Yeni Zelenda’da yüzde 19, İsveç’te yüzde 12, Norveç’te yüzde 17, Hollanda’da yüzde 11, Kanada’da yüzde 12 ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 19 civarındadır. Görüldüğü gibi, özürlülük oranımız diğer ülkelerin çok üzerinde değildir. Hatta pek çoğundan daha düşüktür. Bizim ülke olarak problemimiz özürlülere sunulan hizmetlerde, arzu edilen seviyeyi henüz yakalayamamış olmamızdadır. İşte biz de bu konuda gayretlerimizi yoğunlaştırıyoruz"dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise, engelliler için çok şey yapılamadığının altını çizerken, darboğazları aşan iyi bir ekonomi ülkesi olarak Türkiye’de, hükümetin yürek kanatan engellilerin sorunlarına özellikle engelli istihdamı hususunda gayretle çalıştığını belirtti. Toplumda herkesin bir konuda eksiği olduğuna işaret eden Coşkun, engellilere hitap ederek, "Sizler için engelli sözü daha doğru olur. Özürlü, toplumun kalkınmasına mani olan birlik ve beraberliği bozmaya çalışan, merhametli olmayan insanlardır. Sizler engellisiniz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Akşit ve Coşkun, 50 engelliye akülü araç ile 20 engelliye tekerlekli sandalye dağıttı. 2004 yılında Eskişehir’de en çok engelli istihdam eden işyeri sahipleri de teşekkür ve takdir belgeleriyle ödüllendirildi.

Bedensel Engelliler Tekerlekli Basketbol Takımı’nın gösteri maçıyla sona eren törene, Eskişehir Milletvekilleri Murat Mercan, Muharrem Tozçöken, Mehmet Ali Arıkan, AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Genel Müdürü İsmail Baş, Bakan Akşit’in eşi Mehmet Haluk Akşit ile çok sayıda yetkili ve engelli vatandaşlar ve yakınları katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2005 Salı 16:11:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?