8
Mayıs
2024
Çarşamba
ESKİŞEHİR

Barajlardaki doluluk oranı azaldı

Eskişehir'de, barajlardaki doluluk oranının geçen yıla göre önemli ölçüde azaldığı bildirildi.


Devlet Su İşleri (DSİ) 3. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, 454 milyon metreküp işletme hacmine sahip olan Porsuk Barajı'nın şuanda yüzde 65'i dolu durumda. Barajın doluluk oranı ise, geçen seneye göre yüzde 11 daha az. Hacim kapasitesi 22 milyon metreküp ve geçen yıla göre yüzde 4 oranında daha az su bulunan Kunduzlar Barajı'nın doluluk oranı ise, yüzde 35. Doluluk oranları Çatören Barajı'nda yüzde 20, Dodurga Barajı'nda da yüzde 42 olarak tespit edildi. Bu iki barajdaki doluluk oranlarında, geçen seneye göre kıyaslama yapıldığında yüzde 26 ile 32 azalma olduğu belirlendi.


Yetkililer, bahse konu 4 barajın 314 bin 500 dekar ekili alanın sulanmasında önemli olduğunu belirterek, "Sulama mevsimi başlangıcında barajlarımıza gelen su miktarlarında geçen yıla göre önemli ölçüde azalmalar meydana geldi. 2007 yılı sulama suyu ihtiyaçlarının karşılaması için sulamada rotasyon uygulaması yapılmaktadır. Barajlardaki su durumlarına göre, Seyitgazi sulamasında ciddi bir su eksiği bulunduğu, Eskişehir ve İnönü sulamalarında ise, bu yıl için suyun yeterli olduğu görülmektedir. Ancak, kurak bir periyotta bulunmamız sebebiyle suyun tasarruflu kullanılmasına önem verilmesi gerekmektedir" dedi.


DSİ yetkilileri, Haziran ayı başındaki sağanak yağışların barajların su hacimlerinde önemli bir değişiklik oluşturmadığını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2007 Çarşamba 15:34:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?