6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Başsavcı Karaburun'dan açıklama

Eskişehir Başsavcısı Gökhan Karaburun, yeni adliye binasının açılmasıyla 2. Ağır Ceza Mahkemesi ve Çocuk Mahkemesi'nin hizmete gireceğini söyledi.

Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaburun, yaptığı açıklamada, "2. Ağır Ceza Mahkemesi kuruldu. Eskişehir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Fahrettin Gültekin 2. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı oldu. Bir ihtisas mahkemesi olan çocuk mahkemesine ihtiyaç vardı. Bu mahkeme de kuruldu. İki tane icra mahkememiz var. Burada da bir sıkışıklık söz konusu. Çok sıkışık ve yetersiz ortamlarda çalışıyorlar. Üçüncü icra mahkemesi kurulacak. Önceden kurulduğu halde faaliyeti durdurulan bazı mahkemeler de tekrar aktif hale gelecek.

Bu kapsamda 4. Sulh Ceza Mahkemesi faaliyete girecek. Eskişehir'e 7 hakim 3 savcı atandı. Eskişehir'de 31 savcı, 37 hakim oldu. Böylece daha rahat ve kaliteli hizmet üreteceğiz. Bunun için önce yeni adliyeye taşınmamız gerekecek. Ağustos ayının sonuna doğru yeni adliyeye taşınmak için çalışıyoruz. Bu da kolay bir iş değil. Müteahhidin binayı teslim etmesi gerekir. Açık cezaevi tarafından tefriş yapılıyor. Binanın bilgisayar sistemleri Ankara'dan gelecek özel bir ekip tarafından kurulacak. Yaklaşık iki milyona yakın dosya taşıyacağız. 350 personel var. Hem hizmet verecek, hem de taşınacak. Adliyenin taşyınması kolay değil. Bu büyük bir organizasyon. Amacımız adli yılı yeni binamızda açmak" dedi.

Seyigazi yolundaki H-Tipi Cezaevi yanına 500 kişilik T- Tipi Cezaevi'nin yapılacağını ifade eden Karaburun, "Cezaevinin henüz ihalesi yapılmadı. İhaleden bir yıl sonra biter. Eski cezaevini daha çok tutukevi olarak kullanacağız. Yenisine hükümlüleri koyacağız. Sosyal ve kültürel alanlar daha fazla olacak. En büyük sıkıntımız kapalı cezaevinin bizim arzu ettiğimiz fiziki şartları taşımaması. 4-5 kere tadilat gördü. Cezaevinde amacımız sadece insanları tutmak değil. İnsanları eğitmek ve topluma yeniden kazandırmak istiyoruz. Bunun için bazı imkanlarımızın olması lazım. Yeni cezaeviyle birlikte bunları daha kaliteli yapacağımızı düşünüyorum. Türkiye'de cezaevlerinin tamamı kapasitesinin üzerinde. Yeni yapılanlar cezaevleri ile birlikte kapasite artırılmaya başlandı. Bizim en büyük sıkıntımız Eskişehir'deki tutuklu ve hükümlüler değil, dışardan bize gelen sevklerdir. Ankara, İstanbul gibi büyük kentlerdeki doluluk nedeniyle buraya mahkum geliyordu. O nedenle bir doluluk var. Bunun kademeli olarak azalacağını düşünüyorum. Genel olarak Türkiye'deki bütün cezaevleri kapasitesinin üzerinde tutuklu ve hükümlü barındırıyor" diye konuştu.
Gelecek yıl içinde istinaf mahkemeleri ile ilgili bazı kararların verileceğini vurgulayan Karaburun, "Eskişehir'de mutlaka bir istinaf mahkemesi kurulacağını düşünüyorum. Bununla ilgili yoğun bir şekilde çalışma yaptık. Yargıtay'ın bir süre görev yaptığı Eskişehir'in geçmişten gelen bir miras hakkının olduğunu düşünüyorum. Çevredeki illerin son karar mercii olarak görev yapacak. İstinaf mahkemeleri kentin prestijini artırır. İstinaf mahkemesi kurulacak bir çok yerde bina aranacaktır. Eskişehir'de böyle bir sorun yok. Bizim hazır binamız var. Adliyelerin verdiği kararların yüzde 70'i istinaf mahkemesine gelecek. İstinaf mahkemesi kararı bozarsa dosyaya kendi bakacak, yargılamayı kendisi sonlandıracak. Böyle bir şey olursa Kütahya, Bilecik'ten taraflar kente gelip gidecek demektir. İstinaf mahkemesi potansiyeli yüksek, prestijli ve kente gelir getiren bir mahkemedir. Eski adliye binası istinaf mahkemesi için idealdir. Eskişehir bir adım önde, bunu lobi faaliyetleri ile sürdürmeliyiz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2008 Perşembe 15:42:30
Güncelleme :17 Temmuz 2008 Perşembe 15:45:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?