3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Bayram öncesi sahte YTL uyarısı

Eskişehir Merkez Bankası Müdürü Necmi Çopur, yaklaşan bayram öncesi kurban satışlarında vatandaşın sahte YTL ve TL’ye karşı dikkatli olmasını istedi. Çopur, bazı mağazaların madeni para sıkıntısı olduğu için kuruş veremediklerinin doğru olmadığını da bildirdi.

Merkez Bankası Şube Müdürü Necmi Çopur yaptığı açıklamada, Yeni Türk Lirası’nda madeni para ve banknot sıkıntısı olmadığını söyledi. Bazı mağazaların madeni para sıkıntısı olduğu için kuruş veremediklerinin doğru olmadığını ifade eden Çopur, Merkez Bankası olarak piyasaya yeteri kadar YTL dağıttıklarını kaydetti. Çopur, YTL’nin Eskişehir’de piyasanın yüzde 25’inde kullanıldığını açıklayarak, "Mesai saatleri içinde şubemize başvuran herkese istediği kadar YTL ya da TL madeni ve banknot verebiliriz. Bu konuda sıkıntımız yok. Bayramdan sonra piyasaya bir bu kadar daha YTL’nin gireceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Esnafın kendi lehine olacak şekilde özellikle gıda maddelerinin YTL fiyatlarını yukarıya doğru yuvarladığını, bunu da vatandaşın şimdilik pek önemsemediğinin altını çizen Çopur, vatandaşın cebine tamamen YTL girdiğinde kuruşun kıymetinin daha iyi anlaşılacağını söyledi. Çopur, 3 gün önce ilk sahte YTL’nin Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde ele geçirildiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Sahte para özellikle eğlence merkezleri, otogar, tren istasyonları, kırsal kesimde gece karanlık çöktüğünde piyasaya sürülüyor. Yaklaşan bayram öncesi kırsal kesimde yapılan kurban satışlarında sahte paraların piyasaya sürülme ihtimaline karşı vatandaşlar dikkatli olmalı."
YTL’nin önemli güvenlik özelliklerini de anlatan Çopur, "Banknot ışığa tutulduğunda, Atatürk portresinin küçüğünden ve kupür değeri olan rakamdan oluşan filigran görülür. Ön yüzde birçok alana dokunulduğunda hissedilebilen kabartma baskı tekniği kullanılmıştır. Banknot yatay konumda göz hizasında ışığa tutulduğunda, ön yüzün alt kenarındaki bant üzerinde TC harfleri görülür. Banknotun ön ve arka yüzündeki parçalar, banknot ışığa tutulduğunda, birbirini tamamlayarak TCMB amblemini oluşturur. Banknotun arka yüzündeki çizgiler ışığa tutulduğunda ise, düz bir hat şeklini alır ve her iki yüzden görülür. Üzerinde TCMB harfleri bulunur" şeklinde konuştu.
Merkez Bankası Şube Müdürü Necmi Çopur, Türk toplumunda cüzdan kullanma alışkanlığının da kazanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2005 Çarşamba 14:05:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?