8
Mayıs
2024
Çarşamba
ESKİŞEHİR

Belediye deprem haritası hazırlıyor

Eskişehir'in Tepebaşı Belediyesi, zeminin ve binaların deprem anında davranışlarını tespit edip, bir deprem haritası hazırlamak için çalışma başlattı.


Belediye sınırlarını içerecek olan deprem haritası, Tepebaşı Belediyesi, Ankara Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi tarafından ortaklaşa hazırlanıyor. Tepebaşı bölgesinde, ilk defa depreme dayanıklı bina yapımında kullanılan parametrelerin daha sağlıklı olması için sismik, remi ve mikrotremör ölçümler alındı.


Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Ünal Dikmen, gürültü faktörünün en az olduğu gece saatleri seçilerek ölçümlerin alındığını belirterek, "Bu çalışmanın yer hareketinin yerel zemin koşulları etkisiyle oluşturabileceği büyütme özelliklerinin belirlenmesi ve bina projesinde önemli olan zemin hakim periyodunun bulunmasında yararı olacaktır. Mikro ve sismik bölgelendirme yapılarak yerin geoteknik risklere karşı farklı risk derecelendirme tanımlanması yapılacaktır.

Yer baskın periyotları araştırılarak, gerçekte yerin deprem dalgalarına uyguladığı büyütmenin hangi periyotlarda daha fazla olduğu tespit edilecektir" dedi.
Eskişehir'in deprem hususunda çok riskli olduğunu, çok dikkatli ve ayrıntılı çalışma yapılması gerektiğini söyleyen Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Can Ayday ise, yapılan çalışmanın önemli olduğunu ifade etti

İha
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 02:45:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?