6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Belediyeden 'su sıkıntısı' uyarısı!

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, "Eskişehir, siyasi nedenlerle susuz kalırsa bunun sorumlusunu halk şimdiden bilmelidir" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, ESKİ Genel Müdürü Garip Yıldırım ve Sulama Birliği Şube Başkanı Selami Ayaz ile birlikte ortak bir basın açıklaması yaptı.

Büyükerşen, Porsuk Barajı'ndaki rezervin gözle görülür biçimde azaldığını, su sıkıntısı yaşanabileceğini belirterek, "Şehrimizin su ihtiyacının karşılandığı Porsu Çayı, bizden önce Kütahya'nın su ihtiyacını karşılamaktadır. Kalan kısmı ise Porsuk Barajı'nda toplanmakta ve bu baraj hem kentimizi, hem de kentimizden geçen, kuzey ve güney sulama kanalları vasıtasıyla Eskişehir'in tarım alanlarının ihtiyacına cevap vermektedir. Hiç kuşku yok ki, kuraklık tehdidi Kütahya'yı da her zamankinden daha çok su ihtiyacı ile karşı karşıya bırakacaktır.

Bununla birlikte Eskişehir'in kent halkı ve çiftçileri daha yetersiz su rezervini kullanmak tehlikesi ile baş başa kalacaklardır. Geçen yıl başlayan kuraklık tehlikesine karşı, ilimiz çiftçilerinin ve kentimizin idareli su kullanma çabalarına rağmen, Polatlı ilçesi çiftçileri, Ankara'nın siyası baskısıyla, saniyede 12 metreküplük fazla su bıraktırılmasını sağladı. Bunun yol açtığı dengesizlik rezervuarın normalden fazla azalmasına yol açmıştır. Porsuk Barajı'nın çıplak gözle görülebilir bugünkü durumu tehlikenin en büyük göstergelerinden birini teşkil etmektedir.

Şimdilerde, Eskişehir çiftçilerinin bilinen su ihtiyacı yetersizliğine rağmen, geçen yıl olduğu gibi, Polatlılı çiftçilerin, siyasi baskılarla salma suyu için barajdan daha çok su tahliyesine ilişkin taleplerinin sürdüğü görülmektedir. Su idaresinden sorumlu devlet kuruluşlarının bu tür siyasi baskılara boyun eğmesinin Eskişehir'i susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya bırakacağı kesindir ve bundan kısa bir müddet önce valilik, çevre müdürlüğü ile belediyemiz tarafından alınan su tasarrufu tedbirlerinin de etkisiz kalacağı açıktır.

Biz, Büyükşehir Belediyesi olarak, kentin bu yıl ve yakın gelecekte susuz kalması halinde sorumlu sayılamayacağımızın şimdiden bilinmesine ve hangi yetkili kuruluşların halkımıza karşı sorumlu olacağının bir an önce belirlenmesinden ve bunun kamuoyuna sunulmasından yanayız" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 14:35:32
Güncelleme :17 Haziran 2008 Salı 14:39:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?