8
Mayıs
2024
Çarşamba
ESKİŞEHİR

Birçok uçakta Eskişehir parçası var

General Electric (GE) Türkiye ve Güney Batı Asya Genel Müdürü Kürşat Özkan, "Dünyadaki sivil uçakların yüzde 80’i GE motoruyla uçuyor. Bunların da hepsinde Eskişehir’deki TEİ tesislerinde üretilen uçak motoru parçaları var" dedi.

Özkan, TEİ’yle birlikte Gebze’de kuracakları ’mükemmeliyet merkezi’nin GE’nin motor tasarımında önemli rol alabileceğini söyledi.

GENERAL Electric’in Türkiye ve Güney Batı Asya Genel Müdürü Kürşat Özkan, "Dünyada GE motoruyla uçan tüm sivil uçaklarda Eskişehir’deki TEİ (Tusaş Engine Industry-Tusaş Motor Sanayi) tesislerinde üretilmiş bir parça mutlaka var. TEİ, GE’nin üçüncü büyük motor parçası merkezi" dedi. TEİ’deki hisselerinin yüzde 46 olduğunu belirten Kürşat Özkan, "Şimdi sıra TEİ’yle ortaklaşa ar-ge merkezi kurmaya geldi. TÜBİTAK kapsamında oluşturulan teknoloji bölgesinde 240 mühendisin çalışacağı bir ’teknoloji merkezi’ kuruyoruz. Bu merkez, GE’nin ’mükemmeliyet merkezlerinden’ biri olacak ve yenilikler geliştirecek. Beş yıl sonra bu merkezden yepyeni bir GE uçak motoru tasarımı çıkabilir" diye konuştu.

200 MİLYON DOLAR CİRO: Kürşat Özkan, TEİ’nin F-16 projesiyle birlikte devreye girdiğini, ancak bugün sivil uçak motorları için en önemli parça üretim merkezlerinden birine dönüştüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu: "GE’nin her uçak motorunda artık Eskişehir’de üretilmiş parçalar var. TEİ’nin Eskişehir’deki üretimi çok başarılı şekilde yürüyor. Cirosu 200 milyon dolara ulaştı. Dünyada uçan sivil uçakların yüzde 80’inde GE motoru var. Bu da demektir ki, onların hepsinde Eskişehir’de üretilmiş en az bir parça bulunuyor."

MÜKEMMELİYET MERKEZİ: Özkan, GE’nin TEİ’yle birlikte Türkiye’de bir büyük adım daha attığını ifade ederek, şunları anlattı: "Gebze’ye şimdi bir ’mükemmeliyet merkezi’ kuruyoruz. TÜBİTAK kapsamında oluşturulan teknoloji bölgesinde yer alacak. Burada 240 mühendis görev alacak. 2008’in başlarında merkezimiz faaliyete geçecek. Bu merkez, GE için uçak motorunda en yüksek teknolojileri geliştirmeye çalışacak. Yani, geliştirdiği teknoloji dünyanın kullanımına dönük olacak."

MOTOR TASARIMI DA VAR: Gebze’deki ’mükemmeliyet merkezi’nin yeni ekipmanların yanısıra uçak motoru tasarımına da yoğunlaşabileceğini kaydeden Kurşat Özkan, şunları dile getirdi: "Bir uçak tasarlamak 1-1.5 milyar dolarlık olay. Türkiye, dünyadaki diğer ’mükemmeliyet merkezleri’mizle birlikte GE’nin yepyeni bir uçak motorunun geliştirilmesinde rol olabilir. Türkiye artık bu noktaya doğru gidiyor. 4-5 ülkeyle birlikte Türkiye de yeni bir uçak motoru tasarlamanın, geliştirmenin parçası olabilir. Yeni uçak motoru geliştirme durumunda risk ve gelir paylaşılır. Türkiye, böyle bir proje içinde yer aldığında, geliştirilen motor diyelim ki 30 yıl boyunca üretilip, satıldı, her satılan motordan ’geliştirme payı’nı alır."

AR-GE TEŞVİKİNİ BEKLEMEDİK: Kürşat Özkan, "Hükümetin gündeminde ar-ge’ye dönük teşvikler için yasa hazırlığı var. Gebze’deki ’mükemmeliyet merkezi’ için bu teşvikleri beklemeyi düşünmediniz mi?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Böyle bir adım için teşvikleri beklemeyi düşünmedik. Türkiye’deki TEİ’yle ortak ’mükemmeliyet merkezi’mizin bir an önce devreye girmesini istiyorduk. Burada da TEİ’yle ortağız ama işin lokomotifi GE olacak."

Türkiye’de istikrar var önümüzü rahat görüyoruz

GENERAL Electric’in (GE) enerjiden sağlığa, TV yayıncılığından bankacılık ve finansa, havacılık sektörüne kadar 11 farklı sektörde faaliyet gösterdiğini hatırlatan Kürşat Özkan, şunları söyledi: "Ekonominin nabzını iyi hissedebiliyoruz. Türkiye’de şu anda istikrar var ve önümüzü rahat görebiliyoruz. Birçok sektörde hızlı büyüme var. Türkiye’de artık özel sektör de çok güçlü ve büyümenin de öncüsü. Çin, Hindistan ve Rusya dünyada öne çıksa da Türkiye’nin kendisini hafife almaması gerekir. Biz GE olarak Türkiye’de iş yapma dinamiklerinin de çok güçlü ve doğru olduğunu görüyoruz."

Gelirimiz 1 milyar dolar, Garanti buradaki işimizin üçte birini aştı

GENERAL Electric (GE) Türkiye ve Güney Batı Asya Genel Müdürü Kürşat Özkan, Türkiye’deki operasyonlarından elde ettikleri gelirlerin 2006’da 1 milyar dolar olduğunu belirterek, "GE’nin Türkiye’deki en iyi işlerinden biri Garanti Bankası’na ortaklık oldu. Garanti Bankası, şu anda Türkiye’deki GE operasyonlarının içinde üçte birden fazla paya ulaşmış durumda. Bu ortaklıktan çok memnunuz. Türkiye’de her yıl yüzde 20 büyüyoruz" dedi.

100’den fazla hastane projesi var sağlık cihazlarımızla da buradayız

KÜRŞAT Özkan, General Electric (GE) Grubu’nun üretim alanlarından birinin de sağlık cihazları olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Türkiye’de sağlık sektörü de hızla gelişiyor. Bildiğim kadarıyla Türkiye’de çoğu İstanbul’da olmak üzere 100’den fazla yürüyen hastane projesi var. Biz de Türkiye’nin gelişen sağlık sektöründe cihazlarımızla yerimizi alıyoruz."

GE, Türkiye’de sağlık cihazı üretimine ’küçük’ adım atıyor

GENERAL Electric (GE), henüz resmen açıklamasa da Türkiye’de sağlık cihazı üretimine ’küçük ölçekli’ bir yatırımla adım atacak. Türkiye’deki mevcut bir üreticiyi bünyesine katacak olan GE, daha sonraki dönemde bu üretimini de geliştirecek. Kürşat Özkan, sağlık cihazları alanında küçük ölçekli araçların öne çıkmaya başlayacağını belirterek, şunları söyledi: "Tomografi, MR gibi cihazlar zaman zaman pahalı gelebiliyor. Doktorlara teşhis koymada yardımcı olacak daha küçük ölçekli, taşınabilir cihazlar üzerinde duruluyor. Önümüzdeki dönemde örneğin iPod büyüklüğünde bir cihazı cebinde taşıyan doktor, onun yardımıyla her ortamda, yani çölde bile rahat teşhis koyabilme olanağına kavuşacak."

Su arıtma işinde ciddi oyuncu oluyoruz, bu konu öne çıkacak

GENERAL Electric (GE) Türkiye ve Güney Batı Asya Genel Müdürü Kürşat Özkan, küresel ısınmayla birlikte suyun daha dikkatli kullanımının ve geri dönüşümünün önem kazanmaya başladığını hatırlatarak, şöyle konuştu: "GE olarak su arıtma teknolojileri üzerine de yoğunlaşıyoruz. Önemli olan suyu içilebilir derecede geri dönüştürebilmek. Biz bunu yapabiliyoruz. Türkiye’de de küçük küçük arıtma tesisleri kurmaya başladık. Ama bu işi hem büyük şirketlerin hem de yerel yönetimlerin benimsemesi gerekiyor. Türkiye’de suyun sandığımız kadar bol olmadığını geçtiğimiz yaz sanırım anladık. Türkiye’de bazı şirketlerle birlikte su arıtma işini daha da yaygınlaştırabiliriz. Türkiye’nin ayrıca deniz suyunu arıtmayı da ciddi şekilde gündemine alması gerekiyor."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2007 Cumartesi 13:25:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?