6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Bor madenine ciddi yatırım yapılıyor

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, Türkiye'de çıkarılan bor madeninin tamamının hammadde olarak ihraç edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını, üretimi yapılan borun büyük bir kısmının ülke sanayiinde kullanıldığını söyledi.


Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, "2003 yılında çalışanlarının maaşını veremeyen genel müdürlüğümüz, 2007 yılında 1 milyon ton üretim yapar hale geldi. 750 bin ton üretimle devraldığımız kurumumuz, 2011 yılında 2 milyon ton üretim hedeflemektedir.

Kamuoyunda 'bor madeni ham olarak yurt dışına ihraç ediliyor' mantığı hakimdir. Bu, gerçeği yansıtmamaktadır. Bor satışlarımızın sektörel dağılımına baktığımızda yüzde 55'i cam, yüzde 16'sı seramik, yüzde 9'u deterjan ve geriye kalan yüzde 20'lik kısımsa diğer sanayi kollarında kullanılmaktadır. Bu sanayiler, ülkemizde faaliyet gösteren sanayi kollarıdır. Üretimin tamamının ihraç edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir" dedi.


Eti Maden İşletmeleri'nde çalışanların işlerini severek yaptığını ve bunun üretimde doğrudan etkili olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bizde yıldız futbolcuya tahammül yoktur. Takım ruhuyla hareket ederiz. Normalde devlet kurumları hedeflerini açıklamazlar. Ama biz hedeflerimizi belirledik. Önümüzdeki 3 yılda 600 milyon dolar, sonraki 3 yılda 800 milyon dolar ve daha sonraki 3 yılda ise 1 milyon dolar seviyesinde kar elde etmeyi planlıyoruz" diye konuştu. Orhan Yılmaz, kuruma bağlı işletmelerin bulundukları yerlere çok büyük katkılar sağladığının altını çizerek, şunları söyledi:
"Dünyanın en büyük kompleksine sahibiz ve yakın bir tarihte üretimimizi iki katına çıkaracağız. Aldığımız yatırım kararları, bölgeye istihdam olarak yansıyacak. Şu anda bin 200 olan işçi istihdamının 2 bin civarında olacağını düşünüyoruz.

Yeni yatırımlarımızı şu şekilde sıralayabiliriz. Tek kademeli penta üretimine 2008 yılı içerisinde geçilecek ve kapasitesi saatte 150 ton olacak. Boraks pentahidrat üretim tesisini 2009 yılında tamamlayacağız ve yıllık kapasitesi 100 bin ton olacak. Dördüncü boraks pentahidrat tesisini 2010 yılında bitirmeyi planlıyoruz ve yıllık kapasitesi 240 bin ton olacak."


Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Yılmaz, kurumun özelleştirilmesinin söz konusu olamayacağını sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2008 Çarşamba 03:47:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
utku IP: 88.229.111.xxx Tarih : 12.02.2008 18:29:10

çok güzel bi sayfa teşekkür ederim