4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

Büyükerşen'den tuğla uyarısı!

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, "Gelecek kuşaklarımızı da besleyecek topraklarımızı kiremit ve tuğla yapımından kurtarmak mecburiyetindeyiz" dedi.

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) tarafından Eskişehir Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Yapı teknolojisinde yenilenebilir enerjiler ve alternatif sitemler" çalıştayının açılışında konuşan Büyükerşen, inşaat mühendislerinin tuğla türü çamurdan yapılma tonlarca kiremiti çatıların üstüne yıktıktan sonra sentetik bir takım maddelerle ısı kaybını önlemeye çalışmak yerine, Türkiye'yi farklı bir uygulamaya götürmeleri gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, verimli tarım topraklarının bile tuğla ve kiremit yapımında kullanıldığını vurgulayarak, "Türkiye'de her yer kayalık. Oysa dağ, taş patlatılarak gözenekli tuğlalar elde edilebilir. Niye onları yapmayız da, toprakları kullanırız? Düşünüyorum, söylüyorum, ama dinletemiyorum. Sesimiz bazı yerlere yetişmiyor. Yakınımızdakilere de yetişmiyor. Bir kiremitin ağırlığı, 3 kilogram. Çatıyı 3 kiloluk kiremitlerle döşediğiniz zaman ağırlığını bir düşünün. O yükün getirdiği büyük bir maliyet var. Belki çimento ve demirden vazgeçemeyiz, ama pekala binaların bölmelerini, dış cephelerini gözenekli, topraktan yapılmayan tuğlalardan yapabiliriz. Çatıları son derece hafif malzemelerle döşeyebiliriz. Tonlarca kiremiti taşıtmak için de çok büyük ağaçlar ve çelik konstrüksiyon kullanıyoruz. Onlarda ısı geçişkenliği hayli yüksek olan nesneler. Demek ki, inşaat mühendislerine de yepyeni bir görev, anlayış düşüyor. Hatta hükümete de baskı yaptırıp, o Türkiye'yi, gelecek kuşakları da besleyecek topraklarımızı kiremit ve tuğla yapımından kurtarmak mecburiyetindeyiz" diye konuştu.

"Ulusça gökyüzünü ısıtmaya çalışıyoruz" diyen Büyükerşen, "Bu tamamen akılsızca bir iş. Aklımızı kullanmak zorundayız" ifadesini kullandı.
Başkan Yılmaz Büyükerşen, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan onay çıkmadığı için evsel atıkları yakarak enerji üretme projesini gerçekleştiremediğini anlatırken, belediyelerin çöplük mezarlıklar yerine insan mezarlıklarıyla uğraşmak zorunda kaldığını dile getirdi.

TTMD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bilgin, İSKAV Yönetim Kurulu Başkanı Vural Eroğlu, Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Erhan Kutlu ve TTMD Yönetim Kurulu Üyesi Hırant Karataş'ın da açılışında birer konuşma yaptığı çalıştay, 2 gün sürecek.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 18:34:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?