6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Cadde mağazalarında işler açıldı

Eskişehir'de geçen yıl açılan büyük alışveriş merkezlerindeki mağazalar ilk günlerde gördüğü ilgiden uzaklaştı. Büyük alışveriş merkezinin açılmasıyla kapanma noktasına gelen kent merkezindeki "cadde mağazaları"nda ise işler yavaş yavaş açılmaya başladı. 

Daha önce kent merkezindeki esnafın kepek kapattığını belirten Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Cemalettin Sarar, bunun tersine dönmeye başladığını söylüyor. Geçen yıl açılan büyük alışveriş merkezinde kendisine ait mağazaların da olduğunu ifade eden Sarar, buradaki dükkânların iş yapamayıp birer birer kapandığını anlatıyor. Bu merkezlerdeki dükkânların 5 yıllık kira sözleşmesi yaptıklarını kaydeden ETO Başkanı Sarar, "İş yapamayanlar dükkânlarını kapatmak istiyor. Ancak sözleşmeleri 5'er yıllık olduğu için kapatamıyor. Bazıları kiralarda indirime gitti. Eskişehir'de artık büyük alışveriş merkezlerindeki dükkânlar değil kent merkezindeki cadde mağazaları iş yapmaya başladı" diyor. 

Alışveriş merkezlerindeki mağazaların iş yapmamasında sigara yasağının etkisi de olabilir. Ancak Eskişehirliler yıllarca alıştıkları cadde mağazalarından vazgeçmiyor. Açıldıkları zaman ilgi gören bu merkezler vatandaşların ilgisini yitirmeye başladı. Buna karşı önlemler alınıyor. Bu merkezler, düzenledikleri etkinliklerle ve kampanyalarla yeniden ilgi odağı olmaya çalışıyor.

Kazanan yine esnaf oldu
Birkaç ay öncesine kadar karamsar olan kent merkezindeki esnaf ise müşteri çekebilmek için kaliteli ürünleri ucuz fiyatlarla satışa sundu. Sonunda da kazanan kendileri oldu. ETO Başkanı ve aynı zamanda da Sarar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı olan Cemalettin Sarar, kendisinin Eskişehir'e bir çivi daha çakmanın gayreti içerisinde olduğunu belirtiyor. Eskişehir'i çok sevdiğini, Eskişehir'de kazanıp bu kente yatırım yaptığını anlatan Sarar, "Biz başkaları gibi Türkiye'de kazanıp yurtdışında yatırım yapmıyoruz. Eskişehir'de kazanıp Eskişehir'de yatırım yapıyoruz. Bu kentte yatırım yapmaya da devam edeceğiz. Bizim 'boğaz'da yalımız yok. Başka bir devlette fabrikamız yok. Türkiye'de, Eskişehir'de kazanıp başka devletlerde yatırım yapıyorlar. Biz öyle değiliz. İstihdamı artırmak, daha fazla kişiye iş vermek için çalışıyoruz" diye konuşuyor.

Yeni üniversiteler kurulsun
Sarar, Eskişehir'in bir eğitim ve kültür şehri olduğunun altını çiziyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra 2 devlet üniversitesine sahip olan Eskişehir'in 3'üncü hatta 4'üncü üniversiteyi kaldırabileceğini savunan Cemalettin Sarar, bu konuda yaptığı girişimlerde yalnız kaldığını da söylüyor. 

ETO Başkanı Sarar, defalarca Eskişehir'de 3'üncü bir üniversite kurulması için çağrıda bulundu. Ancak Sarar'ın arkasından giden olmadı. Sarar bu çağrısını yineliyor. 2 bine yakın öğretim üyesi bulunan Eskişehir'in 3'üncü hatta 4'üncü üniversiteyi kaldırabileceğini belirtiyor. Sarar'ın çağrısı Eskişehir'in zengin ailelerine. Diyor ki "Gelin 4-5 aile bir araya gelelim. Eskişehir'de üçüncü bir üniversitenin temellerini atalım." 

Cemalettin Sarar'ın çağrısı olumlu yanıt bulur mu bilemiyorum. Bunu zaman gösterecek. Bir eğitim kenti olan Eskişehir'de 3'üncü hatta 4'üncü üniversitenin kurulması, öğrenci sayısının 50 binden 150 bine çıkması halinde kazanan bu kent olacaktır. Bence Sarar'ın sesine kulak verilmeli.

REFERANS
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 17:08:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?